Зміївська ТЕС може припинити роботу через пістію (ФОТО)

13.08.2013 11:00 Суспільство
фото Тамари Кіч фото Тамари Кіч

На початку літа у Сіверському Дінці з'явилася плавуча рослина діаметром 10-15 сантиметрів Пістія слоїста (Pistia stratiotes), яка зустрічається тільки в водоймах Африки, на півдні Азії і біля Індійського океану. 

Наскільки небезпечна вона для екосистеми річки та роботи Зміївської ТЕС, коментує Олександр Васенко, перший заступник директора Україньского науково-дослідного інституту екологічних проблем (УкрНДІЕП) з наукової роботи, професор кафедри екології Харківського національного автомобільно-дорожнього університету.

- Пістія почала розмножуватися в одному, чітко локалізованому, місці - в районі Есхару. Завдяки збігу обставин там утворилися ідеальні умови для її розвитку. По-перше, скидання теплої води від Есхарської ТЕЦ-2, по-друге, впадання в русло Дінця річки Уди, найбруднішої з усіх річок Харкова. А пістія любить теплу, багату органічними сполуками воду. По суті, Есхар - це інкубатор для пістії, яка розмножується там величезними темпами і розноситься течією вниз по руслу. Ну, а далі, коли вода стає чистішою і прохолоднішою, рослина перестає так бурхливо розмножуватися. Саме тому її немає вище Куп'янська і нижче Андріївки або Балаклії (80-100 кілометрів від Харкова).

-Та куди більшу небезпеку пістія представляє, якщо потрапить в стоячу воду, - пояснює професор. - Найнебезпечніший в цьому відношенні водойму-охолоджувач Зміївської ТЕС. Адже він невеликий, а завдяки роботі електростанції теплий навіть узимку. У цих умовах пістія може дати дуже велику врожайність, що призведе до відмирання місцевих водних рослин (через затінення), замору риби внаслідок відмирання рослин і навіть проблем у роботі електростанції. Адже в такій кількості пістія може стати серйозною біоперешкодою на водозаборах станції. А самі місця скидання теплої води можуть і, швидше за все, стануть своєрідними анклавами, в яких рослина зможе перезимувати у вигляді насіння і продовжити приносити неприємності в наступному році. Так що сподіватися на всі сто відсотків, що проблема пістії розв’яжеться сама собою з настанням холодів, не варто. Тим більше, що нижче за течією річки є й інші джерела брудної і теплої води, які можуть стати новими інкубаторами для цього бур'яну.

Артем Богдан

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта