Мільйонний трактор. Хронограф, 1960. 55 років тому

18.12.2015 08:20 Хронограф
На справжнє свято перетворилася знаменна подія, що сталася на Харківському тракторному заводі: з воріт першого складального цеху вийшов свіжопофарбований трактор нової марки Т-75, на радіаторі якого пам’ятна цифра – 1 000 000-й!

«Мільйонний трактор – Батьківщині!» написано на прапорі, закріпленому на ювілейній машині. Трактор зупиняється біля трибуни, і мітинг відкриває секретар заводського партійного комітету І. Соколов: «Ми зібралися у радісний і знаменний день.

З головного конвеєра зійшов мільйонний трактор марки ХТЗ. Це викликає почуття гордості за продукцію рідного заводу. Лише наш завод дав країні мільйон тракторів». Схвильованим був виступ кадрової робітниці-налагоджувачки 3-го тракторного цеху П. Мінаєвої: «Нашому заводові 29 років, а скільки вже зроблено! Я пам’ятаю одну з ударниць тракторобуду Марію Бугайову, яка вивела на заводське подвір’я перший трактор з маркою ХТЗ. Усі ми тоді хвилювались і раділи за свого первістка. Той день ніколи не забудеться. Ми радіємо і хвилюємось і зараз, коли з головного конвеєра зійшов мільйонний трактор. Будемо ж працювати так, щоб нові й нові трактори з маркою ХТЗ борознили колгоспні та радгоспні поля, піднімали цілину, допомагали трудівникам сільського господарства створювати достаток продуктів». Присутні на мітингу відповіли на слова своєї кадрової робітниці гарячими оплесками, а слюсар О. Буюнов, якому випало велике щастя регулювати ювілейну машину, сказав, що день 9 вересня 1960 року назавжди залишиться в його пам’яті.

Під бурхливі оплески головний інженер заводу І. Сєріков передав паспорт ювілейного трактора і вітальний адрес тракторобудівників представникам підшефного колгоспу «Зоря комунізму» Чугуївського району.
Мітинг закінчився, а присутні тісним кільцем обступили ювілейний трактор. На ньому прикріплено пам’ятну дощечку з написом: «Т-75 – швидкісний трактор. Зійшов з конвеєра 9 вересня 1960 року. Переданий підшефному колгоспові «Зоря комунізму» Чугуївського району Харківської області».

21 вересня нову машину, яскраво пофарбовану, з пам’ятною цифрою на радіаторі «1 000 000-й» зустрічали в колгоспі «Зоря комунізму», де головою колишній працівник тракторного заводу, тридцятитисячник Г. І. Грузін. Уранці до початку роботи на колгоспному подвір’ї зібралися сотні колгоспників. І під радісно-гучні оплески присутніх мільйонний трактор передали кращому трактористові колгоспу Івану Шинкарьову. Схвильованою була відповідь механізатора: «Гаряче дякую тракторобудівникам за чудову потужну машину нової марки. Обіцяю берегти трактор, добиватись високої продуктивності праці: оброблятиму за зміну не менше восьми гектарів». На ювілейному тракторі працюватимуть трактористи І. Шинкарьов і П. Шишонок. Нову машину включено до складу механізмів, зайнятих на піднятті зябу.

Олег Аврамцев, позаштатний кореспондент

Автор: Администратор сайта