Полювання рудохвостої. Хронограф, 1990 рік

21.03.2016 09:20 Хронограф
Фото із соцмережі Фото із соцмережі

Через рік нашій газеті виповнюється 100 років. Як тільки вона не називалася: і «Пролетар», і «Комунар», і «Харківський пролетар» (а в 1918 році - «Донецький пролетар»), і «Соціалістична Харківщина», поки нарешті в 1991 році, прибравши з назви класово-партійну приналежність, не стала тим «Слобідським краєм», який ви звикли бачити.

100 років газета разом з регіоном проживала будні і свята, ділила з ним радості і печалі. Напередодні такої серйозної дати ми починаємо ювілейний марафон, в рамках якого вас, наші дорогі читачі, чекає захоплююча подорож в минуле разом з «СК».
* Всі цитати наведені згідно з оригіналом.

Про витівки рудохвостої ми знаємо ще з дитячих казочок, що нам читали бабусі й наші матусі. Але таке буває не тільки в казках. Ось якого листа написав до газети В. Зуб з Краснокутського району: «Недарма лисицю називають хитрою, підступною. У цьому я мав нагоду переконатися на власні очі. Сталось це в заплаві річки Мерли. Мою увагу привернула зграя ворон, яка, здавалося, переслідувала лисицю. Але це тільки здавалося. Я в цьому переконався згодом.

РИБНИЙ ВИЛОВ У ХАРКОВІ. ХРОНОГРАФ, 1895 РІК

Руда просто заманювала їх до густого верболозу. Вже за кілька кроків від нього лисиця раптом зупинилася, лягла, витягла лапи. Мені здалося, що вона навіть затамувала подих, неживою стала… До рудохвостої наблизилось кілька ворон. Умить блискавичний стрибок – і в зубах підступниці бажана здобич. Не встигла зграя отямитись, як лисиця зникла зі своїм трофеєм у заростях верболозу.

Олег Аврамцев

Автор: Администратор сайта