У Краснограді байдуже ставляться до високоврожайниць. Хронограф, 1946

02.03.2016 09:39 Хронограф
Фото із соцмережі Фото із соцмережі

Ланка Софії Лугової березівського колгоспу в 1944 році виростила найвищий врожай цукрових буряків у Красноградському районі. 460 центнерів з гектара зібрала.

Минулого року тов. Лугова перекрила і цей рекорд. Коли викопали й перечистили буряки, їх вийшло на гектар 119 купок, в кожній не менше як по шість центнерів. Але довести урожай до пуття на цей раз перешкодили недбайливі господарі. На вимогу членів ланки облікувати урожай голова колгоспу Знахуренко відповідав: «Встигнемо, та це й не ваше діло».
В середині листопада замість Знахуренка головою став Прядка. Думали високоврожайниці, що хоч він наведе порядок, але розчарувалися другого ж дня.
– Я голова, сам знаю, що робити, – грубо заявив Прядка.
Так буряки пролежали на плантації більше місяця. Їх розкрадали. Знав голова, що цукровими буряками і коней годують, та потурав цьому.

КОНДИТЕРСЬКИЙ ЦЕХ НА САХНОВЩИНІ. ХРОНОГРАФ, 1980, 36 РОКІВ ТОМУ

Коли вже згодом бригадир Харченко облікував буряки, їх лишилося всього 450 центнерів. Та й далі їх не охороняли, на приймальний пункт возили підводою два-три рази на тиждень. Кілька разів скаржилися на це голові сільради тов. Афанасьєву, але він виявився безпорадним. Про таке ставлення до високоврожайниць у колгоспі знав і секретар березівської парторганізації тов. Черкашин, і теж лишився байдужим.
В грудні тов. Лугова мала нагоду поскаржитись про непорядки в артілі на засіданні президії райвиконкому. Там був і секретар райкому партії тов. Кібець. Вислухали її, переглянулися і сказали: з’ясуємо, винуватців притягнемо до відповідальності.
Минув не один тиждень, справу досі з’ясовують, а тим часом з вирощених 700 центнерів буряків лишилося 213.
Так ставляться в колгоспі «Червоні лани» до високоврожайниць, так реагують на скарги колгоспників у районі.

М. Карпенко

Автор: Администратор сайта