Актор фільму "ТойХтоПройшовКрізьВогонь" розповів, чому стрічка не потрапила на "Оскар"

15.02.2013 11:39 Культура
http://uk.wikipedia.org http://uk.wikipedia.org
У День закоханих до Харкова завітали зірки українського кіно — відомий за фільмами “Холодне літо п'ятдесят третього” та “Серця трьох” Олексій Колесник та молодий артист Дмитро Лінартович.

На творчій зустрічі із шанувальниками вітчизняного кінематографу артисти розповіли про свою роботу у нашумілій стрічці режисера Михайла Іллєнка “ТойХтоПройшовКрізьВогонь".

Прем'єра стрічки, яку знімали чотири роки, на широких екранах України відбулася 19 січня 2012 року. Тоді про фільм багато говорили — як хвалили, так і критикували. Картину охрестили першим українським блокбастером, а Український оскарівський комітет навіть відібрав її презентувати Україну на премії “Оскар-2013” в номінації “Кращий фільм іноземною мовою. На жаль, фільм таки не став номінантом, проте артисти не засмучуються, а жартують з цього приводу.

- Я вже замовив дві медалі — одну собі, іншу Дімі, - каже Олексій Колесник. - Ми вважаємо, що отримали майже оскарівські нагороди. Адже, що таке оскарівська програма? Це треба було витрачати гроші на рекламу, спілкуватися, запрошувати, розповідати. Ми могли б просунутися ближче. Але навіть стати 36-ми в черзі на премію “Оскар” — це вже перемога.

На фестивалі “Золотой Витязь” в Омську стрічка отримала найвищу нагороду, обійшовши Францію, Англію, Болгарію, Росію та інші країни. Фільм також отримав Гран-Прі на Київському міжнародному кінофестивалі.

Зараз стрічка “готуєтьтся” до прем'єри у Росії, яка відбудеться 8 травня, проте у Хабаровську уже відбувся допрем'єрний показ.

- Коли я привіз показати фільм у комунальному кінотеатрі, після перегляду мене попросили залишити його ще на тиждень. Аби мешканці міста змогли переглянути його, - розповів Олексій Колесник. - Щонайприємніше, на фестивалях дитячих та аматорських так гарно сприймають його діти, у них стільки питань. Вони так відчувають проблеми нашої землі. Це ще раз доводить, що ми живемо на Богом подарованій території.

Довідка “СК”: Фільм ТойХтоПройшовКрізьВогонь” розповідає про долю хлопця з Полтавщини Івана Додоки, який стає радянським військовим льотчиком, Героєм Радянського Союзу. Під час другої світової війни доля закинула його до Канади, де він став вождем тамтешнього індіанського племені. Прототип головного героя -  льотчик-ас часів Другої світової війни Герой Радянського Союзу старший лейтенант Іван Даценко, уродженець села Чернечий Яр під Диканькою, який нібито після нацистського і радянського полонів потрапив у Канаду, де став вождем індіанського племені.

Інна Пирлик

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта