Аліменти на дитину: як грамотно укласти договір

08.11.2012 14:00 Культура
http://lady.tochka.net http://lady.tochka.net
Щоб потім не довелося подавати на аліменти до суду, подружжю, що вирішило розірвати шлюб, рекомендують укласти спеціальний договір.

У цьому документі детально прописується, як уже розлучені батьки будуть утримувати та виховувати спільну дитину.

Договір між батьками про сплату аліментів на дитину став нововведенням  Сімейного кодексу України, який набув чинності ще 1 січня 2004 року. Однак і досі не всі знають, як саме правильно укладати цей договір.

Розібратися у складній документації «СК» допомогла завідувач Шостої Харківської державної нотаріальної контори Ольга Головащенко.

– Укладення цього правочину є правом, а не обов’язком батьків, – наголошує наш експерт. – Цей договір укладається у письмовій формі і обов’язково має бути нотаріально посвідчений.

За словами Ольги Головащенко, вся процедура розірвання шлюбу може суттєво спроститися, якщо питання щодо утримання і виховання малолітніх, неповнолітніх дітей вирішуватимуться батьками в нотаріальному порядку.   – Умови цього правочину не можуть порушувати особисті та майнові права дитини, установлені Сімейним кодексом України, – підкреслює нотаріус.

Тож, при укладанні договору між батьками про сплату аліментів на дитину, відповідно до ст. 109 Сімейного кодексу України, рекомендується офіційно прописати в документі не тільки умови про сплату аліментів, а й умови стосовно участі батьків у вихованні дитини. Тобто: з ким із батьків проживатиме дитина, яку участь у забезпеченні умов її життя братиме той із батьків, що проживатиме окремо, а також умови здійснення ними права на особисте виховання дитини.

– Засоби виконання батьками зобов’язань утримувати дитину визначаються за домовленістю між ними, – каже Ольга Головащенко. – За домовленістю між батьками, той із них, що проживає окремо від дитини, може брати участь у її утриманні у грошовій та/або натуральній формі.

Також нотаріус зазначає, що бажано, аби розмір аліментів у договорі визначався у твердій грошовій сумі, яка повинна бути не меншою за неоподатковуваний мінімум доходів громадян (ст. 182 СКУ), і повинна підлягати індексації відповідно до закону.
Для посвідчення такого договору необхідно надати нотаріусу такі документи: свідоцтво про народження дитини, паспорти обох батьків і довідки про присвоєння ідентифікаційного номера сторін за договором.

Варвара Барська, матеріал з газети "Слобідський край" №134 від 08.11.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта