Аномальні зони Харківщини все більше ваблять туристів

15.06.2015 10:30 Культура
Фото: mykharkov.info Фото: mykharkov.info
Молоді фахівці з туризму з Харківської державної академії культури пропонують нові, містичні, туристичні маршрути.

У Харкові триває обговорення нових туристичних маршрутів. У «Харківському організаційно-методичному центрі туризму» вважають, що їх треба складати, відштовхуючись від місцевих легенд. Тут вже назбирали 115 переказів з різних районів області. Свої пропозиції надають як фахівці (екскурсоводи, краєзнавці та історики), так  і їхні майбутні колеги - студенти.

Зокрема, студенти Харківської державної академії культури вважають, що черепки, пам’ятники та краєзнавчі музеї туристів не цікавлять. За цю “шароварщину” ніхто грошей не дасть. Сьогодні люди хочуть видовищ та гострих почуттів. Саме ці потреби й мають задовольнити туристичні маршрути. Тому студенти керуються правилом: “Там, де легенди немає, її треба вигадати”.
Один з таких проектів - “Садиба з примарами”. Туристам пропонується подорож до садиби Шидловських у Старому Мерчику. Тут їм розкажуть історію маєтку, а одягнуті у привидів актори наганятимуть страху на відвідувачів. Містики додасть екскурсія до місцевого “Гроту всіх святих” та до язичницького жертовного каменю. Після чого туристам пропонується костюмований бал і ночівля у будинку з привидами.

Полякати прокляттями клієнтів пропонують і автори “Квесту по Шарівці”. Тут учасникам доведеться відгадувати загадки та виконувати завдання, попутно мандруючи закутками садиби, знайомлячись з її історією та примарами колишніх власників.
Креативні студенти можуть скласти маршрут буквально “з нічого”. Наприклад, автори проекту “Аномальні зони Харківської області” запевняють, що люди часто ладні платити не за якісь пам’ятки, а за можливість поспілкуватися з однодумцями. Студенти провели соціологічне дослідження і з’ясували, що харків’янам украй не вистачає НЛО.

Тому вони зібрали всі свідчення щодо НЛО на Харківщині і склали маршрут місцями, де хтось колись щось бачив. Такі місця є, наприклад, в Мерефі, Борках, Довжику. На Київській трасі є місце, де кілька років тому зафіксували коло з таємничо вигорілою травою: таке буває внаслідок радіації, але радіоактивності на цьому місці не виявили. Бажаючим запропонують дослідити ці місця спеціальними приладами та поспілкуватися з очевидцями. До речі, в Харкові є музей уфології, який також запланований маршрутом.

Тетяна Огородня

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта