Бард "Зимового Есхара": Або ми нація гоп-стоп і пусі-мусі, або Висоцького

28.01.2013 12:04 Культура
http://goksp.narod.ru http://goksp.narod.ru
25 та 26 січня на Чугуївщині відбувся 19-й фестиваль авторської пісні «Зимовий Есхар»,

який бере початок ще з 1995 року, коли в тогочасному Будинку культури відбувся перший концерт за участю виконавців із Харкова, Курська та Охтирки.

Завдання його було просте – познайомити місцевих жителів із жанром авторської пісні. Адже незважаючи на те, що з 1977 року поруч із селищем кожної осені проходив фестиваль з аналогічною назвою, жителі і про нього, і про особливості самого жанру знали мало. Результат експерименту прийшовся до вподоби і виконавцям, і глядачам, тому наступного ж року відбувся другий і тепер уже щорічний фестиваль «Зимовий Есхар».

З того часу, правда, багато що змінилося, географія учасників поступово розширювалась, а фестиваль почав приваблювати все більше шанувальників авторської пісні. Проте його мета залишилась незмінною – він, як і раніше, не тільки популяризує та пропагує авторську пісню, а й виявляє та заохочує талановитих авторів і виконавців цього жанру.

– Це свято не тільки чугуївської землі, це подія для всієї Слобожанщини, тому що «Зимовий Есхар» і «Осінній Есхар» давно є брендами Харківської області. Феномен цього дійства полягає в тому, що кожен з нас, навіть якщо він ніколи не брав у руки гітару, але колись увечері біля багаття слухав бардівські пісні, вже є учасником фестивалю, – сказав у ході урочистого відкриття фестивалю начальник Департаменту культури і туризму Харківської облдержадміністрації Дмитро Кузнєцов.

Розпочався фестиваль великим концертом під назвою «Пісні нашого часу». У ньому взяли участь такі відомі виконавці, як Вадим і Валерія Міщук, Галина Хомчик, Сергій Хутаса та Олександр Мірзаян. Визнані на теренах колишнього СРСР барди виконували пісні Висоцького, Окуджави, Візбора, Городницького, Кіма та інших. Ці пісні було обрано не випадково, як і не випадковою була назва самого проекту.

– Ми, як автори та виконавці, вирішили створити такий проект, як «Пісні нашого століття», які б відобразили історію, – каже Олександр Мірзаян. – Бо вони колись об’єднали країну не як естраду, а за зовсім іншими принципами. Це те, що народ сам співав – біля багать або за столом. Це пісні нашої єдності. Вибачте, або ми нація гоп-стоп і пусі-мусі, або Висоцького… А це вже інша річ.

До речі, доволі символічно, що дата відкриття фестивалю припала на 75-річний ювілей Володимира Висоцького, «нашого всього» для авторської пісні.

– Цей фестиваль є логічним продовженням «Осіннього Есхара». Свого часу завдяки ентузіазму Валентини Харитоненко та Вадима Бєлавіна його було проведено в селищі Есхар, а потім Чугуїв підхопив естафету. Цього року в «Зимовому Есхарі» беруть участь автори-виконавці України, Росії та Білорусі. Також ми запросили виступити групу проекту «Пісні нашого століття» – вони відкриють наш фестиваль чудовим концертом з класики авторської пісні. На «Осінньому Есхарі» в цьому році виступав Олег Мітяєв, і ми вирішили не знижувати планку. Це пісні, які пережили багато років, вони з нами давно і, сподіваюся, залишаться надовго, – підкреслив перший заступник голови Чугуївської райдержадміністрації Юрій Варжеінов.

Другий день був не менш насиченим. З ранку в Будинку культури було відкрито творчі майстерні, де членами журі відібрано кращі зразки художньої та поетичної творчості. Цього дня було оголошено й переможців.

Так, у номінації «Виконавець» перемогу здобули Анатасія Шаповалова та Сергій Рудь, у номінації «Поет» – Наталія Ненашева, «Юний бард» – Олексій Хохлов, а приз глядацьких симпатій дістався теж Анастасії Шаповаловій. Крім того, журі відзначило виконавців Наталію Сінікіну та Анастасію Наливайко. Переможцям було вручено дипломи та призи – цифрові диктофони.

За словами одного із членів журі, Юрія Чайки, цьогорічний конкурс пройшов на найвищому рівні. Цього року судді більш суворо поставилось до конкурсантів і дещо зменшили кількість лауреатів порівняно з минулими роками.

У конкурсі брали участь близько тридцяти осіб, більшість з яких складала молодь. Причому жоден не займається музикою професійно.

– Усе це аматори, – пояснює Юрій Чайка. – Це непрофесіонали – як поети-непрофесіонали, так і музиканти-непрофесіонали. Слово «професіонал» в авторській пісні не застосовується. Адже це соціальне явище, суть якого полягає в довірливому і щирому спілкуванні людей між собою.

Щире і довірливе спілкування за допомогою пісні на цьому не завершується. Продовжилось воно на «Чайхані» – своєрідному бардівському капуснику, де в тісному колі та в невимушеній атмосфері пролунали найвідоміші, найвеселіші пісні. Свято бардівської пісні продовжиться восени: у вересні автори, виконавці та й просто шанувальники авторської пісні знову зберуться разом на фестиваль «Осінній Есхар».

Юлія ГУШ, матеріал з газети "Слобідський край" №12 від 26.01.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта