Двісті солдатів спалили живцем німці у Харкові сімдесят років тому

14.02.2013 10:33 Культура
фото прес-служби Харківської облради фото прес-служби Харківської облради
Сьогодні на залізничному переїзді в селі Пилипівка Жовтневого району міста Харкова відбувся “Реквієм пам'яті”, присвячений загиблим радянським військовополоненим.

Пам'ять полеглих у лютому 1943 року червоноармійців вшанували заступник голови Харківської обласної ради Людмила Давидова, заступник голови облдержадміністрації Андрій Моченков, заступник Харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан, представники дипломатичних місій, ветеранських організацій, місцеві жителі. 

У цей день, 70 років тому німецько-фашистські загарбники поставили перед понад 200 червоноармійців ультиматум: або будете ремонтувати залізничну колію для відходу наших військ, або ми вас живцем спалимо. Жоден з радянських військовополонених не підкорився фашистам і тоді вони позаганяли наших солдат у будівлі поблизу залізничного переїзду і заживо спалили. А вже через два дні Харків був визволений, і цим подвигом червоноармійці допомогли розгромити ворога.

- Велика Вітчизняна війна в історії Харкова - це низка трагічних подій, одна з яких відбулася на цьому місці, - зазначив заступник голови Харківської облдержадміністрації Андрій Моченков. - Всі ці події необхідно пам'ятати і шанувати пам'ять загиблих визволителів Батьківщини. Завдяки ветеранам, жителям Жовтневого району, Південній залізниці на цьому місці є такий меморіал, куди ми можемо кожен день приходити і згадувати людей, які тут загинули. Слава і вічна пам'ять захисникам Харкова.


У свою чергу, заступник голови обласної ради Людмила Давидова підкреслила, що 70 років тому саме на цьому місці наші співвітчизники показали приклад неймовірної мужності та відваги. Вони загинули, як герої, зробивши вагомий внесок у спільну Велику Перемогу. Скільки б років не минало, ми маємо пам’ятати про страшні події воєнних років.

Ігор Тесло

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта