Екстремальне шоу на джипах пройшло під Харковом (ФОТО)

06.02.2014 11:00 Культура
Фото Департаменту у справах молоді та спорту ХОДА Фото Департаменту у справах молоді та спорту ХОДА
У Близнюківському районі любителі позашляхової їзди мірялися можливостями своїх залізних коней.

Восьмий рік поспіль Близнюківщина опиняється в центрі уваги українських любителів екстремального автоводіння. Тут, у точці Х, що на відстані 123 км від трьох обласних центрів: Харкова, Донецька та Дніпропетровська – відбувся традиційний джип-фестиваль «Рейд трьох міст». Утім, помилуватися яскравим заходом і взяти в ньому участь приїздили мешканці й інших областей. Цьогоріч шоу зібрало 57 автомобілів і близько 85 учасників.

Відсутність шляху – випробування для особливих автомобілів, тож на фестиваль прибули зразки вітчизняного та іноземного автопрому із надможливостями. Як розповів організатор фестивалю, заступник начальника управління з питань фізкультури і спорту Департаменту у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації Андрій Воронкін, шикарні лексуси, ленд-крузери і пради конкурували з більш звичними для нас, але істотно оновленими УАЗами і «Нивами». Причому наші авто було важко впізнати: перероблені, з великими колесами та військовими мостами, із емблемами минулих фестивалів – свідками пройдених випробувань.

– Кожна машина була красивою по-своєму. Сучасні іномарки виграють, коли вони їдуть по прямій, а старим УАЗам не було рівних на ландшафтних перепонах, особливо на підйомі з кутом 70–80 градусів. Проходимість неймовірна, наші УАЗи і дорогу прокладуть, і витягнуть будь-яку машину з канави, – розповів Андрій Вікторович.

У неділю колона джиперів вирушила з центру Близнюків у точку Х, де джипери знайомились між собою, а глядачі фотографувались із крутими автівками. Найцікавіше видовище відбулось поблизу села Семенівка, де є кар’єр і різноманітні балки з маленькою водоймою. Там і розпочались «покатушки»: джипери демонстрували свої вміння красивої їзди на льоду та крутих схилах. Також організатори придумали й конкурс на «найупертіший» автомобіль: дві машини упираються бамперами одна в одну і штовхаються – хто кого «перештовхає». При цьому на бамперах установили спеціальні решітки, аби конкурс не призвів до сумних наслідків. Отримати вибух адреналіну від зимової їзди змогли й звичайні глядачі: до одного джипа прив’язали саморобні санчата, на них посадили чотири людини, і катали охочих по полях, ровах і канавах – емоцій хоч відбавляй!

Як кажуть, люби кататися – люби й санчата возити. Тож для водіїв влаштували й конкурс лебідки: джипи заїжджали у брід, і за допомогою лебідки витягали звідти один одного. Та найбільші враження подарували маневри найпотужнішого позашляховика фестивалю на крижаній поверхні озера.

– Коли потужний позашляховик на льоду обертається навколо своєї осі 30–40 кругів на одному місці, з шумом, ревом, а навколо нього підіймається стіна снігу висотою в декілька метрів, це захоплює дух, виглядає дуже видовищно, – ділиться враженням Андрій Воронкін.

Свято завершилось теплим і смачним конкурсом кашоварів. Глядачі з нетерпінням чекають наступної навали джиперів, а організатори обіцяють, що наступного року фестиваль буде ще масштабнішим.

Тамара Кіч, матеріал з газети “Слобідський край” №16 від 6.02.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта