Естафета пам'яті на Харківщині завершується (ФОТО)

18.09.2013 07:01 Культура
фото Ігоря Тесло фото Ігоря Тесло
На Харківщині підходить до завершення естафета пам'яті “Слава визволителям України”.

Сьогодні відбудеться урочиста церемонія передачі капсули із землею з братських могил та Прапора Перемоги із Кегичівського району до Сахновщинського.


У часи Великої Вітчизняної війни боронити рідну землю від ворога пішли сім тисяч мешканців Кегичівського району. Додому повернулися лише дві тисячі радянських бійців. Зараз з них залишилося в живих лише 36 чоловік, решта пішла у вічність.

- Ця земля виростила шістьох Героїв Радянського Союзу та чотирьох учасників Параду Перемоги в Москві, - зазначив голова Кегичівської райдержадміністрації Сергій Ясенок. - У той же час, окупація району тривала довгих 710 днів, але в цей час кегичани не скорилися ворогу і тут воювали підпільники, партизанський загін та диверсійна група. Після звільнення району його мешканці зібрали гроші і за ці кошти була створена ескадрилья “Кегичівський колгоспник”. Зараз у 25 братських могилах покояться понад 5000 радянських солдат і офіцерів.


- Естафета почалася у грудні 2012 року в Луганській області, а 1 лютого вже продовжилася в Харківській, у Борівському районі, який був першим у нашому регіоні звільнений від німецько-фашистських загарбників, - сказав заступник голови Ради Харківської обласної організації ветеранів України Юрій Бабайлов.

Ігор Тесло

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта