Фіктивні кадрові агенства шукають "здобич" в Інтернет

26.06.2012 16:44 Культура
Як можна втратити останні гроші, шукаючи нову роботу

Розвиток інформаційних технологій надав кадровим шахраям нові можливості обдурювати безробітних, які іноді готові вірити всьому, аби отримати роботу. Відкривається чимало job-сайтів, які пропонують роботу на будь-який смак. Але після телефонної консультації. Наче все добре, і тільки коли з телефонного рахунку зникають усі гроші, розумієш, що тебе «розвели». Автор статті, коли шукав роботу, сам став жертвою такого телефонного лохотрону. Тому, якщо на сайті ви прочитаєте пропозицію телефонувати на номери, що починаються кодом (070) і (090) – краще не робіть цього, щоб не стати жертвою обману. Іноді за хвилину розмови можна заплатити 30–50 гривень, а жодного результату так і не буде.

Також поширеною є розсилка на електронну адресу. На ваш e-mail приходить лист з приблизно таким змістом:

«Доброго дня, Юрій. Ознайомившись із Вашим резюме, керівництво регіонального відділу збуту провідного виробничого підприємства ... визначило Вас як імовірного кандидата на посаду ... із щоденною оплатою праці 100 доларів. Якщо ця вакансія Вас зацікавила, дотримуйтесь інструкцій на сайті... Перейшовши за посиланням Вакансії відділу, виберіть у таблиці рядок для посади (далі йде детальна інструкція)».

На радощах ви тиснете мишкою по посиланням, не замислюючись над тим, що за кожним її кліком ваш гаманець спустошується на певну суму.

Фіктивних кадрових агентств також вистачає. Минулого тижня слідчим відділом Червонозаводського райвідділу міліції Харкова було порушено кримінальну справу за ч. 2 ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство) проти працівників одного кадрового агентства. Про це повідомив прокурор району Євген Безбородов:

– Перевіркою встановлено, що група шахраїв під приводом працевлаштування вводила в оману багатьох мешканців міста Харкова та приміських районів. Шахраї пропонували безробітнім працевлаштування та допомогу у знаходженні житла, давали довірливим громадянам бланки з договорами, ті підписували. Потім шахраї називали адреси, де нібито можна працевлаштуватись і отримати житло. Проте, коли громадяни приходили за вказаними адресами, вони бачили на місці лише зачинені на замок двері.

Повідомив правоохоронцям про шахраїв-роботодавців 23‑річний чоловік. Він розповів, що в одній з газет прочитав оголошення щодо працевлаштування з наданням житла і поїхав до фірми. На місці він підписав, як вважав, угоду про працевлаштування електрогазозварником та сплатив до каси фірми 600 гривень – нібито для застави. Лише після того, як хлопець побачив, що ані роботи, ані житла немає, він прочитав договір. Виявилося, що там йшлося лише про надання інформаційних послуг щодо працевлаштування та оренди житла.

Скільки заробили шахраї-роботодавці на довірливих громадянах, поки що невідомо. Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу від 50 до  100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк від одного до двох років, або обмеження волі на строк до п’яти років, або позбавлення волі на строк до трьох років.

Юрій Борщ, матеріал з газети "Слобідський край" №75 від 23.06.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта