Фіналіст "МастерШефа" поділився своїми рецептами новорічних страв

26.12.2012 14:47 Культура
http://www.stb.ua http://www.stb.ua

Що більше здивує гостей, ніж страви за унікальними рецептами зі знімального майданчика відомого телешоу?

Своїми кулінарними секретами з читачами «СК» поділився наш земляк – фіналіст програми «МастерШеф» Олександр Білодід.

Норвезький салат з кальмарів

– Вам знадобиться один-два огірка, одна морква й тушка кальмара (перед приготуванням його обов’язково потрібно добре підсушити, бо якщо залишиться вода, то паніровка може обсипатися). Далі тушку треба посолити, обваляти у спеціях (гвоздика, мускатний горіх, трохи імбиру, перцю, анісу) і борошні й підсмажити. Огірки й моркву, порізані на стрічечки овочерізкою (тоді вони будуть красивіші), замаринувати. Для маринаду знадобиться три столові ложки оливкової або сонячної олії, неповна столова ложка оцту, сіль, цукор і перець за смаком.

Сіль і цукор додаємо в оцет, розмішуємо, щоб усе розчинилося, перчимо та додаємо олію. Для пікантності можна додати апельсиновий сік або цедру. Суміш ще раз ретельно перемішуємо та заливаємо нею овочі на півгодини. Далі змішуємо кальмари, моркву й огірки. Салат готовий.

Мафіни

– Знадобиться 250 г борошна, 200 г цукру, 3-4 яйця, 170 г сонячної рафінованої олії, дрібка солі й пів чайної ложки соди. Якщо є розпушувач для тіста, то можна використовувати і його. Однак я запевняю, що сода нічим не гірша. Гасити її не треба, просто додати до борошна. Це базовий набір для мафінів. Сюди можна додати шоколад, какао, курагу, лимонну цедру, ваніль, корицю, лимонний сік, сметану, мед, вершки тощо. Обережніше слід використовувати соковиті фруктами, такі, як яблуко або апельсин. Вони можуть зробити тісто занадто вологим, і десерт через це не пропечеться або матиме неприємний запах. Далі ми перемішуємо секунд 30 усі сухі інгредієнти: цукор, сіль, сода, борошно та додаткові сухі інгредієнти.

Окремо змішуємо рідкі складові: вершки збиваємо з яйцями, доданою олією й додатковими рідкими інгредієнтами. Далі з’єднуємо дві суміші. Вимішувати тісто, як пісочне чи дріжджове, не треба. Воно може бути різної консистенції – від доволі густого до рідкого. Це залежить від кількості додаткових рідких інгредієнтів (молоко, вершки, сік, мед, вино тощо). На готовому продукті це позначиться лише тим, що він будн або більш вологим, або більш сухим. Час випікання для рідкого тіста може збільшитися приблизно на п’ять хвилин. Якщо ви хочете додавати ягоди чи горіхи, то їх потрібно класти вже в готове тісто, після чого суміш необхідно ще раз перемішати до однорідності. Викладаємо тісто у формочки і ставимо в духовку максимум на 20 хвилин при температурі 180–200 градусів. Смачного!

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" №153 від 22.12.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта