Імена забутих Героїв Радянського Союзу знайшли дослідники в архівах Харківщини

15.02.2013 14:48 Культура
http://sanya-kremen.livejournal.com http://sanya-kremen.livejournal.com
В результаті пошукової роботи ветеранські організації афганців Харківщини нещодавно виявили імена двох Героїв Радянського союзу, про яких незаслужено забули.

Як повідомив голова Харківської обласної спілки ветеранів Афганістану Володимир Рижков, два останніх роки ветерани проводили роботу з відновлення  пам'ятника Воїнам-афганцям у Харкові, а також виявили трьох героїв Радянського Союзу.

Це Митрофан Нога, на честь якого у Новій Водолазі тепер проводяться турніри з гірьйового спорту. Також було віднайдено славу Героя Радянського Союзу Миколи Кутинцева, командира зенитно-ракетного дивізіону 18-ї особливої зенитно-ракетної дивізії, який одним з перших  заступив на бойове чергування із захисту повітряного простору Арабскої Республіки Єгипет.

Дослідники знайшли і матеріали про Григорія Громницького, який проявив виключний героїзм і загинув смертю хоробрих у 1956 році в Угорщині під час регіональних конфліктів. 

- Нещодавно ми в архівах знайшли імена ще двох наших Героїв Радянського Союзу,  -говорить ветеран. -  Це Лука Федорович Тарасов, учасник радянсько-фінської війни, 1940-го року. Він, будучи командиром артилерійського взводу, вивів дві гармати на пряме наведення і під шквальним вогнем знищив три доти. Тоді був наказ міністра Тимошенка за кожний дот давати Героя Радянського Союзу. Це наш харків'янин, уродженець Великого Бурлука, пройшов потім усю Велику Вітчизняну війну, але “героя” отримав за радянсько-фінську війну. Минулого тижня виявили ім'я льотчика Леоніда Бахаєва, який воював у Кореї. Він здійснив 63 бойових вильоти, збив 16 американських літаків. Герой Радянського Союзу, з 1962 року проживав у Богодухові, похований там, почесний громадянин Богодухова. Наше завдання саме про таких людей розповідати у школах учням, тому що патріотичне виховання є основним у нашій роботі.

Воїни-інтернаціоналісти Харківської області виступили з ініціативою розробки регіональної програми патріотичного виховання молоді, і просять підтримки обласної державної адміністрації та обласної ради.

Також ветерани звернуться до Президента України, Верховної Ради і Прем'єр-міністра України з проханням оголосити наступний  2014 рік (25-річчя виводу військ з Афганістану)  роком Воїна-інтернаціоналіста.

Тамара Кіч

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта