Інтриги за лаштунками розіграв театр Шевченка на відкритті сезону

05.10.2012 08:25 Культура
фото Тамари Кіч фото Тамари Кіч

Секрети залаштункового життя українського театру були відкриті глядачам, які прийшли на прем'єру театра ім.Т.Г.Шевченка.

Унікальна п'єса Марка Кропивницького за мотивами водевілю Д.Ленського "Лев Гурич Синичка, або Бенефіс дебютантки" на харківській сцені було показано вперше за останні 100 років.
Бувалий актор і "благородний батько" Лев Гурич Синичка мріє про вдалу сценічну кар'єру доньки. Ліза має справжній талант, який надихає і колег по сцені, і антрепренера, і режисера. Але пробитися на головну роль у виставі не так просто. На заваді стає прима театру, що має інтимні зв'язки із меценатами, які утримують провінційний храм мистецтва.
Марко Кропивницький взяв сюжет із водевілю російського актора Д.Ленського, який у свою чергу переробив французький твір. У 40-ві роки 19 толіття цей водевіль з успіхом йшов на сценах Московського Малого театру і Петербургської Александринки. Але засновник українського професійного театру адаптував п'єсу до українських реалій. Як говорять шевченківці, у творі навіть є прямі посилання на харківський драматичний театр і його продюсерів.Не дивлячись на цензурні нарікання і обмеження доступу на сцену творів "малоросійських письменників", п'єса-переробка Кропивницького отримала найвищий дозвіл для постановки.
У виставі задіяні три покоління шевченківців, включаючи студентів ХНУМ ім.І.Котляревського.  "Театральні інтриги на 2 дії" захоплюють глядача і водночас демонструють справжню любов до театру.
Тамара Кіч

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта