Івана Купала під Харковом. Багатотисячне свято (ФОТО)

06.07.2014 09:11 Культура
Фото Тетяни Василець Фото Тетяни Василець

Попри очікування організаторів, на свято Івана Купала до Сковородинівки на Золочівщину приїхали тисячі людей.

Регіональний фестиваль пісенно-обрядового фольклору "Сьогодні Купала, а завтра - Івана" у селі Сковородинівці, місці, яке славиться іменем видатного українського філософа Григорія Сковороди, проходить уже вдесяте. Цього разу організатори заходу приготували яскраву й патріотичну програму на території Національного літературно-меморіального музею Г. С. Сковороди. Допомагали створити унікальну атмосферу аматори народної творчості, музики, фольклорні ансамблі, співочі колективи…



На бажаючих остаточно зануритися в українську культуру чекали майстер-класи від художніх умільців.



Рукодільниця Тетяна із Харкова навчає робити ляльки-мотанки.

А от науковий співробітник літературного музею у Харкові  Ірина Сальник у Сковородинівці перетворилася на професіонала по зав’язуванню автентичних українських жіночих головних уборів. Жінка розказувала й показувала, як правильно зав’язувати традиційні хустки, намітки, ну й сучасні шалики.



Серед десятків продавців різного краму майстриня зі Слов`янська Наталя Ветрюк, жінка виставила на продаж зв’язані власноруч іграшки. Говорить, за день продала до сотні виробів. На Івана Купала до Сковородинівки Наталя приїхала з Полтавської області. Там із родиною вже другий місяць вони живуть, після того як 27 травня втекли зі Слов`янська.

 Наталя, яка пропрацювала 27 років бібліотекарем, втратила своє основне місце роботи. Тепер її хобі – в’язані іграшки – єдиний заробіток.

Іграшки, вишиванки, картини, вироби зі скла, дерева, полотна й навіть зроблене вручну мило, що тільки не милувало око. Та найпопулярнішими у цей день були вироби із національною символікою. Окрім того, що більшість присутніх була вбрана у вишиванки та віночкки, вони ще й залюбки купували стрічки, браслети, намиста, сумки тощо у жовто-блакитних кольорах.

Більше фото дивіться тут.

Цього року організатори заходу придумали для присутніх гру-квест «Містерія Купала». Разом із ведучими Іванком та Мавкою учасники гри шукали кохану  Іванка Марічку. На цьому шляху їх очікували перешкоди та випробування у чотирьох зонах: води, землі, вогню та повітря, каверзні  чортенята й відьми та природні сили Чухайстер, Вихор…

Організатори заходу зізнаються, що не очікували на свято стільки  гостей.
- У ці складні часи ми готували скромне маленьке свято для села і не думали, що воно переросте у такий масштабний захід для всієї області. Нам це дуже приємно, - говорить директор Національного літературно-меморіального музею Г. С. Сковороди Наталя Мицай.

Для тих, хто трохи втомився від веселощів: танців, конкурсів і співів, організатори заходу передбачили можливість відновити сили і підкріпитися у місцевих кухарів. Тут і бутерброди із салом, і куліш, і шашлики й чебуреки шкварчали до пізнього вечора.

- Свято Івана Купала – свято очищення. І сьогодні вся Україна проходить цей складний етап оновлення для того, щоб надалі з упевненістю дивитися в завтрашній день. У мирний день, який принесе щасливе майбутнє не тільки нам, але й нашим дітям та онукам. Вони обов’язково житимуть у мирній Україні, - відзначив т. в. о. заступника голови ХОДА Іван Варченко, який приїхав на свято разом із родиною.

Наприкінці святкування, за звичаєм, молодь пускала вінки у воду й стрибала через багаття.



Подробиці святкування Івана Купала в Сковородинцівці читайте у вівторковому номері газети «Слобідський край». 

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта