Івана Купала у Сковородинівці ледь не відмінили через дощ (ФОТО)

06.07.2013 09:46 Культура
Фото Віктора Кочетова Фото Віктора Кочетова

У розпал свята пішов ливень.

З 5 на 6 липня у селі Сковородинівка Золочівського району пройшов десятий регіональний фестиваль пісенно-обрядового фольклору «Сьогодні Купала, а завтра Івана». Серед розваг, які вже стали для гостей доброю традицією, - майстер-класи від народних умільців, виступи обласних пісенних колективів, ну і звичайно, пускання увечері незаміжніми дівчатами на воду віночків і стрибки через вогнище.


Як розповіла майстер народної творчості Ольга Тимошенко, невід’ємним атрибутом свята Івана Купала є лялька-мотанка.


- Лялькою сьогоднішнього дня є Купавка. Її виготовляють у день напередодні Івана Купала, і вона живе фактично один день. Саме цю ляльку пускають за водою, і з нею уходять усі негаразди, неприємності, які трапилися з людиною протягом року, - розповіла Ольга Тимошенко.


За словами майстрині, виготовляючи ляльку-мотанку, ніколи не можна малювати їй обличчя. У крайньому випадку дозволяється зобразити сакральний хрест, який виконуватиме захисну функцію.


Ляльку-мотанку можна робити як для себе особисто, так і на подарунок близьким. Проте важливим є те, про що думає майстриня, виготовляючи її.


- Ніхто ніколи не виготовляє ляльку по принципу сіла, здумала, змотала. Ми можемо не лише не надати радість і позитив, а ще й нашкодити людині. Тому, перш, ніж взятися за ляльку-оберіг, треба набратися інформації, як правильно це робити, - наголосила Ольга Тимошенко. - Наприклад, елементарно, змотуючи ляльку, нитка має ходити за сонцем. Нехтуючи цим правилом, майстриня порушує життєвий порядок.


Спірним питанням на Івана Купала завжди був момент з водою. Одні люди говорять, що у жодному випадку у цей день не можна купатися, інші ж радять обов’язково пірнути у воду зрання.


- Кажуть, що водою у цей день треба обливати один одного. Проте старі люди забороняють обливати вагітних, малих дітей і дуже літніх. Адже вода може мати як дуже велику добру, так і негативну силу, - розповіла заслужений діяч мистецтв України Ніна Супруненко.


Проте чи не найулюбленішою традицією Івана Купала є пускання віночків на воду. За повір’ям, якщо віночок потоне, то дівчині не судилося бути заміжньою, якщо його крутитиме на воді, то ще рік ходитиме у дівках, ну а якщо вінок впіймає на іншому березі молодий хлопець, то бути цього року весіллю.

Харків’янка Марія вже не вперше приїжджає до Сковородинівки на Івана Купала. Хоча дівчина всерйоз і не сприймає всі традиції, але віночок все одно щороку пускає на воду.


- Він у мене завжди пливе за течією, але поки що я так і не вийшла заміж. Можливо, це станеться цього року, - жартує дівчина.


Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Менеджер сайта