Картину Нікаса Сафронова розкритикував харківський священник

01.04.2013 07:02 Культура
фото Катерини Терещенко фото Катерини Терещенко
У Харкові на виставці російського художника Нікаса Сафронова протодиякон не погодився з релігійною картиною художника.

За день до офіційного відкриття виставки скандального російського художника Нікаса Сафронова у Харкові відбулась презентація його робіт для преси та VIP-гостей.

Представники міської та обласної адміністрацій, харківськи діячі музичного та художнього мистецтва відвідали відкриття довгоочікуваного заходу.

Але найбільше Нікас Сафронов чекав на представника духівництва, бо релігійна тема є однією з провідних напрямів у творчості художника. У експозиції, що Сафронов привіз до Харкова, на багатьох картинах зображені храми, Ісус Христос та розп'яття.

Завідуючий церковно-історичним музеєм Харківської єпархії протодиякон Максим Талалай прокоментував кореспонденту "СК" одну таку картину з назвою "Таємна вечеря на фоні Кремлю".

- Є такий розповсюджений вираз: "Це бачення художника, він так бачить". Навіть така публічна людина як Нікас Сафронов має у своїх роботах донести до людей щось для їх очищення. І те, що він цікавиться церковною тематикою, говорить про невідокремленість історії церкви від історії нашого суспільства. Тема православної церкви є сьогодні актуальною, недаремно мистецтвознавці всього світу вважають ікону преподобного Андрія Рубльова шедевром, - розповідає протодиякон.- Нікас розповів мені про картину "Таємна вечеря". У нього своя, індивідуальна, філософія Біблії. І виконаний у чорно-білих тонах Кремль та зображення по боках пекла та раю, за версією Нікаса, змушує нас замислитись, що ми робимо з нашою духовністю. Нікас Сафронов - художник, і має право на власну думку.

Катерина Терещенко 

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта