Kharkiv BookFest-2016 відкриється незвичайною виставкою книжкових ілюстрацій

17.05.2016 15:10 Культура
У середу, 18 травня, в галереї «Смальта» (вул. Мироносицька, 45) усі бажаючі зможуть побачити сотню фантазійних, яскравих ілюстрацій шести харківських художників.

Виставка «Обличчя книжок» буде першим заходом 10-денної програми книжкового фестивалю Kharkiv BookFest-2016.

«Обличчя книжок» - серія ілюстрацій до дитячих книг, що були випущені в різні роки видавництвом «Віват». Серед книг, ілюстрації яких вибрані для виставки, є і бестселери, і книги, тільки-но підготовлювані до друку, і новинки (були представлені у квітні цього року на «Книжковому Арсеналі» в Києві).

«Часто, купуючи книгу, ми не помічаємо, що за нею стоїть титанічна праця, адже нерідко книги відмальовуються до року і навіть більше. Тобто ці ілюстрації, переміщені у простір галереї, стають повноцінними витворами мистецтва», - повідомляє генеральний директор видавництва «Віват» Юлія Орлова.

Більшість робіт, представлених на експозиції, виконано в техніці акварель, олія, туш. «Обличчя книжок» - це можливість побачити процес створення ілюстрацій: від ескізу і промальовування варіантів героїв до повноцінних картин та готових книг.

На відкритті виставки будуть присутні й самі автори книжкових ілюстрацій:

Євгенія Чистотіна - ілюстрації до книг «Пригоди Аліси у Країні Чудес», «Кентервільський привид»;

Олександр Крутик - ілюстрації до книг «Пригоди барона Мюнхгаузена», «Лицарство козацьке», «Лицарські казки» (казки готуються до виходу);

Катерина Разінькова - ілюстрації до книги «Українські казки»;

Ірина Зарубіна - ілюстрації до книги «Атлас тварин»;

Галина Рогова - ілюстрації до книг «Моїй улюбленій мамі», «Моєму любому татусеві»;

Олена Курдюмова - ілюстрації до книг «Оповідання про песика й кицю», «Дуже чемний лемур» (готується до друку).

«Картини Олександра Крутика та Катерини Разінькової, наприклад, є переосмисленням візуального образу української культури, в якому немає нальоту музейності, «шараварщини» чи провінціальності, - зазначає генеральний директор видавництва «Віват» Юлія Орлова. - Роботи Євгенії Чистотіної складні тим, що вона працювала з класичними творами «Пригоди Аліси у Країні Чудес» і «Кентервільський привид», до яких є завищені очікування та візуальні стереотипи. При цьому вона змогла внести своє нове бачення в образи героїв».

Окрім «експонатів» на стінах галереї, під час виставки всі бажаючі також зможуть переглянути безпосередньо книги з надрукованими роботами харківських ілюстраторів.

Книжковий фестиваль Kharkiv BookFest цього року проходитиме протягом 10 днів і завершиться 28 травня книжковим ярмарком «День у Саду».

В урочистій церемонії відкриття Книжкового фестивалю візьмуть участь перший заступник Харківського міського голови Ігор Терехов, голова правління Харківського відділу Національної спілки художників України Віктор Ковтун, ректори харківських вишів, культурні діячі тощо.

Запрошуємо представників ЗМІ на відкриття Другого міського книжкового фестивалю Kharkiv BookFest, що відбудеться 18 травня о 14:00 у галереї «Смальта» за адресою: вул. Мироносицька, 45.

Детальна інформація:
Катерина Терещенко
тел.: 719-41-18, моб.: 0950835410
e-mail: [email protected]
[email protected]

Автор: Администратор сайта