Харків відповість Львову мистецтвом

28.05.2013 06:58 Культура
school.xvatit.com school.xvatit.com
Два провідні музеї України — Харківський художній та Національний у Львові — вперше обмінялися цілими експозиціями. У рамках акції “Музей-гість” у Харкові вже відкрилася виставка львівського художника Івана Труша.

Акція “Музей-гість”, в рамках якої в Харківському художньому музеї днями відкрилася виставка львівського художника Івана Труша «Малярські елегії українського неоромантика», передбачає обмін культурно-мистецькими цінностями між мешканцями двох регіонів. Про це зазначив на відкритті виставки заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма.

- Минуло фактично століття, люди мають свою ментальність, традиції, і ніхто так тонко не відкриє душу людей як митець, - зауважив Ігор Шурма.

У Харкові експонується 83 картини Івана Труша, з яких 81 - із колекції Національного музею ім. Андрія Шептицького у Львові, а 2 – із приватної колекції. Натомість до Львова Харківський художній музей відправить виставку «Сергій Васильківський: українська доля Дикого Поля», яка експонуватиметься там з 31 травня 2013 року в Національному музеї.

- Особливості української душі на Слобожанщині ніхто не міг відобразити краще, ніж син чумака Сергій Васильківський. І це повинно бути надбанням і для львівської публіки, яка буде через тиждень відкривати аналогічну виставку на Галичині, - підкреслив Ігор Шурма.

Харківський художній музей має твори Івана Труша і має постійні експозиції, але як повідомив директор Національного музею ім. А. Шептицького у Львові Ігор Кожан, виставка такого масштабу творів Івана Труша в українських музеях поза Львовом — перша.

Довідка “СК”. Іван Труш – один з найвидатніших українських митців кінця XIX – першої половини XX ст. Захоплений багатством і красою природи рідної землі, він багато подорожував Україною, закарбовуючи численні враження в невеличких малярських етюдах та епічних за формою й звучанням композиціях.

Варвара Барська, матеріал з газети "Слобідський край" №63 від 28.05.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта