Харківські археологи розкопали амазонку з прикрасами (ФОТО)

15.08.2013 10:25 Культура
фото надані Слобожанською археологічною службою фото надані Слобожанською археологічною службою
Тільки їм битий посуд приносить щастя, їх називають «детективами минулого» або шукачами чорних плям історії.

15 серпня вони відзначають своє професійне свято – День археолога, що був заснований у 2008 році.

Харківським археологам, безперечно, є чим пишатися, хоча часто працювати доводиться уже після своїх "нелегальних колег" - чорних археологів.

Про цікаві цьогорічні знахідки кореспонденту "СК" розповіла директор Слобожанської археологічної служби Ірина Голубєва.

Серед цьогорічних робочих об’єктів харківських археологів були два скіфські кургани на території села Кусторівка Краснокутського району. Тут уже «попрацювали» чорні археологи, але те, що вони, на щастя, «залишили» справжнім спеціалістам, дуже вразило останніх. Кургани являють собою декілька могильників. Могила, де мав покоїтися представник тодішньої знаті, була зруйнована, але зовсім поряд з нею була інша, у якій було поховано, швидше за все, охоронця зі зброєю: колчаном зі стрілами та наконечниками, а також списом. У другому кургані було знайдено поховання войовничої жінки. Таких археологи між собою називають «амазонками». Намисто та наконечники стріл, а ще бронзове люстерко та залізний ніж із ручкою з кістки – такими речами володіла жінка дві з половиною тисячі років тому.

– Зважаючи на те, що курган було пограбовано, намисто було упереміж із наконечниками та не лежало біля кістяку, – розповідає Ірина Голубєва. – У результаті пограбувань кургану частина камери завалилася, і саме під завалами ми і знайшли майно жінки.


Самі кістяні останки жінки було розкидано по похоронній камері, але і знайденого вистачило, аби визначити статево-вікову приналежність похованої людини.
Поховання можна впевнено віднести до пам’ятників средньодонської культури. Крім усього іншого, у могильнику з останками «амазонки» археологи знайшли унікальну курильницю у вигляді керамічного кубка з отворами для підвішування. Саме ця знахідка, за словами Ірини Голубєвої, дозволяє віднести всі знайдені «скарби» з курганів до середньодонської культурної групи. На це вказує орнамент курильниці та сіра глина, з якої її вироблено.

Катерина Терещенко, матеріал з газети "Слобідський край" №97 від 15.08.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта