Харківський бабак Тимко зробив прогноз на весну (ФОТО)

02.02.2014 09:37 Культура
Фото Ірина Гудзь Фото Ірина Гудзь

Вчора на території біостанції ХНУ ім. Каразіна в селищі Гайдари Зміївського району бабак Тимко зробив прогноз на весну.

Біологи вже десятий рік поспіль збираються на День Байбака у Гайдарах, щоб послухати прогноз від пухнастого Тимка, який вже встиг стати знаменитістю не лише Харківщини, але й всієї України. За повір'ям, якщо тілько-но пробудившись від зимової сплячки, бабак побачить на сонці свою тінь, то зима пробуде ще довго, і тепла доведеться чекати до середини весни. Коли ж тварина не побачить тіні, це означатиме, що морози вже відступають, а тепла весна не примусить чекати на себе.

За традицією, честь тлумачити прогноз Тимка випала старшому науковому співробітнику, доценту біологічного факультету Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна Віктору Токарському. Він і оголосив верндикт головного синоптика.

- Буде холодно. Лютий до Стрітення холодний. Березень холодний. А в квітні треба буде швидко посіяти та посадити врожай, бо швидко прийде літо, - оголосив прогноз Тимка Віктор Токарський.

Не обійшлося цього року і без прогнозу на врожай. Передбачати, чи поталанить у 2014-му фермерам, доручили, як не дивно, не Тимку, а його сину. Нащадками головний синоптик обзавівся минулого року. У нього народилися син та дочка. Щоправда, на родину бабаків чекав сюрприз. Попри те, що і мати і батько мають руде хутро, син народився майже чорним. Як пояснюють біологи, таке трапляється досить рідко, приблизно один раз на тисячу.

Більше фото дивіться тут.

Прізвиська наступник Тимка поки що не має. Тим не менш, це не завадило йому з впевненістю зупинити свій вибір на кукурудзі, пшениці, фруктах (яблука, груші, сливи, полуниці, виноград), а головне шишках. А от з овочами цього року буде непросто. Найголовніше - неврожай картоплі.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта