Харківський оперний театр завершить сезон прем'єрою (ФОТО)

06.07.2012 12:52 Культура

Завершився 136-й сезон Харківського національного академічного театру опери і балету ім. М. В. Лисенка.

Директор ХНАТОБу Любов Морозко нагадала, що цей сезон був присвячений 170-річчю від дня народження основоположника української класичної музики М. Лисенка. Зокрема, глядачі мали змогу насолодитися оперою Лисенка «Тарас Бульба» під орудою праправнука композитора, яка стала візитною карткою театру. Майбутній сезон планують розпочати саме з цієї опери і знову запросити праправнука і тезку М. Лисенка диригувати оркестром.

Знаковою подією стало передання ХНАТОБа в управління Міністерства культури України.

За словами Любові Морозко, у наступному сезоні театр планує збільшити репертуар, вийти на новий рівень у якості спектаклів. Ще однією майбутньою прем’єрою стане опера Й. Штрауса «Летюча миша», яка є у репертуарі майже усіх європейський оперних театрів. Давньою мрією усіх працівників ХНАТОБу є відновлення опери «Кармен», але для цього потрібні саме ті, ідентичні голоси, яких, на жаль, зараз не вистачає.

Традицією для Харківської опери стало закінчувати сезон прем’єрою. Цього року на глядачів чекає неочікуваний сюрприз – відразу два спектаклі у кращих традиціях італійської комічної опери. У малому залі ХНАТОБу  7 і 11 липня відбудеться показ опер на 1 дію італійських класиків Джоакіно Россіні «Шлюбний вексель» і Гаетано Доніцетті «Ріта», або «Піратський трикутник». Віртуозні арії, палкі зізнання у коханні, пристрасні сварки та інтриги, а головне – майстерна акторська гра і чудове виконання, саме так можна охарактеризувати дійство на сцені. Вистави пройдуть на сцені малого залу, що є своєрідним експериментальним майданчиком Харківської опери.

Театр вперше оголошує конкурс на кращу назву спектаклю «Ріта». Це є ще однією ізюминкою майбутнього сезону. Його переможець отримає право безкоштовного відвідування інших спектаклів у 2013 році і сувенір. «Ми хочемо віднайти свій, харківський, аспект для назви опери, тому і проводимо конкурс. Тому чекаємо на пропозиції»  – заохотила глядачів Любов  Морозко.

Марія Кулик

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта