Харківський цирк "обманюватиме" глядачів протягом місяця (ФОТО)

02.11.2012 13:26 Культура
Фото Віктора Кочетова Фото Віктора Кочетова
З 3 листопада Харківський державний цирк презентує глядачам нову програму «Магія цирку». У виставі задіяні більше 40 артистів з України, Росії і Молдови.

У програмі передбачені видовищні номери: акробати на батуті, акробати на підкидних дошках, еквілібрист на мотоциклі, ілюзійний атракціон, повітряні гімнасти на полотнищах і жонглер на повітрі. Також будуть виступати собаки і шотландські поні.

- Ми відштовхувались від назви програми «Магія цирку», тобто від ілюзії, - пояснює генеральний директор і художній керівник цирку Олексій Житинський. - Ілюзія — це мистецтво обманювати глядача. У цирку обман добрий: трюк пройшов, і глядачі не розуміють, як він влаштований. Закон цирку: глядачу треба лише 10 секунд, щоб він зрозумів, як це робиться. Тому головне — не дати йому цих 10 секунд.

На генеральній репетиції артисти з різних країн остаточно відпрацьовують свої номери, узгоджують технічні тонкощі. Як розповідає інспектор манежу Леонід Спектор, на репетиції було витрачено всього три дні, але й за такий короткий час артисти встигли подружитися.

- Номер на батуті випускався у харківському цирку, - говорить інспектор манежу. -  Цікаво те, що керівник ілюзійного атракціону з Москви Маша Кох-Кукес — харків'янка, її батько, бабуся і дідусь — артисти цирку.

Серед артистів є харків'яни — подружжя муштрувальників коней Ольга і Андрій Спектор. У їх номері виступають 6 шотландських поні різного віку: від 12 до 2 років (саме у такій послідовності вони біжать шеренгою). Андрій розповідає, що під час підготовки номеру нових знань здобували не стільки тварини, скільки самі муштрувальники.

ФОТО З РЕПЕТИЦІЙ У ХАРКІВСЬКОМУ ЦИРКУ ДИВІТЬСЯ ТУТ

- Коні нас навчають, а не ми їх, вони підказують, що краще, що гірше, - пояснює Андрій Спектор. - Є елементи, які тварина виконує з великим задоволенням: це стрибки. Білому взагалі все одно, через що стрибати, може навіть через іншого поні перескочити, для нього це природньо. Розшаркуватися — це взагалі для поні, як людини — зарплату отримувати. Вони знають, що зараз отримають смачненьке: яблуко, моркву, цукор. Найскладніше для них — це монотонність: поні — дуже мислячі тварини, їх треба розважати, працювати різноманітно. Якщо на одній виставі його треба підлещувати, то на другій ліпше посварити. Тоді він звертає увагу на мене, слухає, тоді виходить ефект виконання трюку.

Велику ілюзійну програму представляють вісім артистів з Москви під керівництвом Марії Кох-Кукес. Протягом двадцяти п'яти хвилин перед глядачами будуть творитися справжні дива.

- Ми будемо зникати і з'являтися у неочікуваних місцях, танцювати, - розказує артистка ілюзійного атракціону Анна Ніколаєва. - Номер переданий Марії її батьками. Спочатку в ньому буде з'являтися Лімузин, в якому ніби нікого немає, потім грає світло й музика, і звідти з'являється багато людей. Потім дівчину будуть розпилювати, втикати в голову ножі. Все «найстрашніше» для глядача ми виконаємо.

 Програма «Магія цирку» тривалістю дві з половиною години, буде проходити у Харківському цирку по суботах і неділях з 3 листопада по 9 грудня. А з 20 грудня у цирку починаються Новорічні вистави.

Тамара Кіч

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта