Харківських п'яниць лякали чортом (ФОТО)

09.09.2013 14:35 Культура
фото Тетяни Василець фото Тетяни Василець
На Великому слобожанському ярмарку, що відбувся цими вихідними у Харкові, вигадали, як залякати п'яниць та відвадити їх від алкоголю.

– Ану-бо, хто грішник? Дайте подивитися. Нумо, підходь до мене! Буду відпускати гріхи, – закликає дячок з Близнюків, чи то пак з Близнюканьки. 

Разом із Солохою, чортеням і козаком, що на хвилинку зайшов до шинка, а там і заснув за столом, дячок з ціпком вишукує грішників та запрошує до Близнюківського шинка.

– А це ми придумали своєрідний національний самогонний апарат, працює на сонці, – демонструє чудо-техніку режисер районного будинку культури Володимир Горбань, який сьогодні в образі захмелілого козака.

На ярмарку традиції переплелися із сучасністю. Десь там козаки смажать шашлики, у господині вареники викачуються в маслі, прогинається стіл від страв у садибі козака Барвінка.


Поки козак Барвінок ховає призи в імпровізовану криницю для конкурсу «Чарівний колодязь», про експозицію свого району розповідає керівник апарату Барвінківської райдержадміністрації Наталія Щегурова.

– Ми підготували чудовий стіл: і яєчню смажили, і вареники варили. Тепер насолоджуємося стравами. У нас є чудовий фольклорний ансамбль «Тещі та свекрухи», який супроводжує усі наші дійства, виступатиме він і на головній сцені. Настрій гарний, бо і торгівля, і культура – усе проходить на високому рівні, усе додає натхнення. Тому радіємо і ми, і всі, хто прийшов сюди, – каже Наталія Щегурова.

Ярмарок також прославляв цьогорічний рекордний урожай. Представлений асортимент товарів і продуктів вражав покупців: м’ясо, сало, олія, молочні продукти, мука та крупи, птиця, жива риба, овочі та фрукти, квіти, саджанці, мед, горілчані вироби, цукерки, одяг і косметика тощо. Чого тільки не було на ярмарку! Навіть перепілки у клітці на доказ того, що з десяток яєчок на продаж знесли саме вони. Загалом за два дні харків’яни та гості ярмарку скупилися на 8,8 млн грн.

Ціни радували покупців, про що свідчили черги. Так, кілограм картоплі коштував 2,50 грн, капусти – 1,50 грн, літр олії – 10 грн, за мішок цукру в 50 кг слід було викласти 282 грн, а за кілограм товстолоба – 12 грн, стільки ж і за карасика, а от за сома – 25 грн. М’ясце кролика коштувало 40 грн/кг, курки – 30 грн/кг. Кілограм яблук можна було придбати за 2,50 грн, десяток яєць – за 9 грн, лоточок малини за 20 грн, сир – 30 грн за кг, за літр медовухи просили 35 грн.

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта