Харківського Леніна привезли з Дніпропетровська. Історія питання (ФОТО)

27.02.2014 16:00 Культура
фото з соцмереж фото з соцмереж
Кругла частина площі Свободи, яка до цього носила ім’я Дзержинського, завжди заохочувала фантазію архітекторів.

До війни, коли площа формувалась, «оббудовуючись» будинками, вони пропонували поставити тут пам’ятну стелу. На макет цієї площі зі стелою й досі можна поглянути в Будинку архітекторів.

Читайте також: Пам’ятник Леніну в райцентрі під Харковом вистояв. Його захистила громада
                      Леніна не знесуть - депутати міськради не включили питання в порядок денний
                      Харківський Ленін залишається на місці. Євромайданівці відступили
                      Проти знесення пам'ятника Леніну почали збирати підписи харків'ян
                      Що зараз відбувається на площі біля пам'ятника Леніну

Однак розпочалась війна, і було не до пам’ятних стріл. Але таке вигідне місце не могло залишатися порожнім: у 50-ті роки минулого століття, коли будівлі на площі почали відновлювати й перебудовувати у стилі сталінського ампіру, виникла цілком природна думка: поставити тут, на видному місці, пам’ятник вождю світового пролетаріату.

ЛЕНІН ХАРКІВСЬКИЙ ТА МІТИНГ. ФОТОГАЛЕРЕЯ ТУТ



У дні святкування 300-річчя Харкова, у 1956 році, у центрі круглої частини площі на урочистому мітингу було закладено пам’ятник В. І. Леніну. У 1962 році розпочалося перепланування площі і будівництво пам’ятника. Проект було замовлено київським скульпторам Макару Вронському, Олексію Олійнику та архітектору Олексію Сидоренку. До речі, тандем Вронський – Олійник спеціалізувався на виготовленні статуй вождя світового пролетаріату: ними було виготовлено також пам’ятники Леніну в Житомирі та Дніпропетровську.

ФОТОГАЛЕРЕЯ: КЕРНЕС АГІТУЄ ЛЮДЕЙ БІЛЯ ЛЕНІНА

Харківську постать вождя виготовили в Дніпропетровську. Коли скульптуру спробували провезти проспектом Леніна до місця установлення, виявилося, що її піднята рука не проходить під тролейбусними проводами. Тому довелося їх спочатку зрізати, а після завершення монтажу пам’ятника відновити.


5 листопада 1963 року, напередодні 46-ї річниці Великого Жовтня, пам’ятник було урочисто відкрито. Майже відразу його поставили на облік як пам’ятник республіканського призначення, а з 1972 року він був під охороною держави як пам’ятник місцевого значення. Як розповіли «СК» у Харківському обласному науково-методичному центрі охорони культурної спадщини, зараз складається Державний реєстр нерухомих пам’ятників України, і пам’ятник Леніну, розташований у Харкові на площі Свободи, включено туди 13 травня 2013 року під номером 27-ХА.

Згідно зі списками, підготовленими Харківським обласним науково-методичним центром, у 2013 році тільки в місті Харкові нараховувалося 44 пам’ятники Леніну, які вважаються пам’ятками історії, і один (на території НТУ «ХПІ») має статус пам’ятки монументального мистецтва.

Хто найвищий. Найвищий не тільки в Європі, а й у світі пам’ятник вождю світового пролетаріату – у Волгограді, біля входу в канал Волго-Дон. Висота фігури з постаментом – 57 метрів. Він встановив ще один рекорд, офіційно зафіксований у Книзі рекордів Гіннесса: це – найвищий у світі пам’ятник, установлений реальній людині. Другий за висотою пам’ятник Леніну розташований у місті Дубна Московської області. Його висота – 25 метрів, а з постаментом – 37.

Найвищим в Україні вважається пам’ятник Леніну в "Артеку". Хоча там фігура вождя з постаментом усього 19 метрів, але з пілоном на задньому плані – 42 метри. Що стосується харківського пам’ятника, то найбільшим в Україні він може вважатися умовно: його загальна висота сягає 20,2 метра – тобто сама фігура вождя з постаментом вища, ніж в "Артеку".

Ірина Мнішек, матеріал з газети "Слобідський край" № 25 від 27.02.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта