Харків'яни знімають нові фільми до міжнародного фестивалю

25.02.2015 12:36 Культура
robinzon.tv robinzon.tv
Готуй стрічки навесні! Так можна перефразувати відому народну мудрість щодо харківського «Дитятка».

Цей міжнародний дитячий телефестиваль проходитиме у Харкові традиційно восени, але вже сьогодні сотні дітей готуються взяти у ньому участь.

Набір стартував

Як повідомляє оргкомітет Міжнародного дитячого телевізійного фестивалю «Дитятко», для участі у в ньому у 2015 році подано вже 248 конкурсних робіт від 223 учасників з 53 країн світу. Найбільше робіт надійшло від представників США – аж 37, із Великої Британії – 17, Ірану – 15, Франції та Канади по 13, із Бразилії 11 та Індії 12. За кількістю поданих робіт лідерами є номінації «Кращий короткометражний фільм для дітей» – 100 робіт та «Кращий анімаційний фільм для дітей» – 86 робіт. Роботи прийматимуться ще до кінця червня.

У роздумах та творчих муках зараз перебувають учасники Центру Творчого Розвитку «Арт Холст». Разом зі своїм керівником Світланою Конюховою юні вихованці центру розпочали роботу над художнім фільмом-нарисом про Харків, про досягнення його мешканців під назвою «Натхненний космосом». Чи встигнуть узяти участь у сьомому «Дитятку», залежить від того, як скоро вдасться закінчити роботу над фільмом. Зараз дорослі шукають фінансову підтримку для втілення юнацьких ідей.

Минулого року «Арт Холст» в особі п’ятьох 14–15-річних школярів Таісії Потеряйко, Анастасії Петрової, Юлії Худолій, Дар’ї Васячки, Демида Шинкаренка та їхньої наставниці Світлани Конюхової став переможцем у номінації «Кращий документальний фільм дитячої телевізійної студії» за фільм «Війна була позавчора».

Дебют, що підкорив серця

Стрічку тоді автори присвятили 70-річчю Великої Перемоги. У ній діти показали, що знає молоде покоління про Велику Вітчизняну війну, як ставиться до цієї теми. Вражають у фільмі кадри, на яких прохожі просто відмовляються спілкуватися на тему Великої Вітчизняної війни, коли школярі не знають дат початку війни, не можуть назвати основних битв, міст-героїв, полководців, кількість втрат, які принесло нищівне протистояння... І як нагадування у фільмі – інтерв’ю ветеранів, які розповідають про побачене, про те, як було страшно, як боролися і залишилися живими.

– Це наша перша робота, але вона видалася такою серйозною та змістовною, – розповідає керівник центру Світлана Конюхова. – Діти дуже відповідально підійшли до цієї справи, налаштувалися робити щось вартісне. Та й сама по собі тема мала на меті повну участь як інтелектуальну, так і душевну, занурення у неї.

За словами пані Світлани, у роботі над документальною стрічкою замало просто зняти реальних людей чи факти. Потрібно зняти таке кіно, яке б зачепило глядача.
Ту стрічку «Арт Холст» створив ще у 2013 році. І тоді автори навіть і не могли здогадатися, наскільки актуальною вона буде сьогодні. Фільм юних творців – це як нагадування про те, що найбільша трагедія світу не повинна повторитися знову.

Під час підготовки фільму діти навчилися працювати з історичними джерелами, перейняли основи журналістської та операторської роботи.

– Працювали над створенням стрічки півроку. І це було зовсім нелегко. Багато чого діти не знали й не вміли, але отримали нові навички та знання. Вони відчули себе детективами, які щось дізналися і розкажуть це іншим. Одна із авторів навіть вирішила пов’язати своє життя із журналістикою, – ділиться художній керівник.

За словами Світлани, після того, як діти побачили вже готову роботу, один із авторів Демид Шинкаренко сказав: «Я думав, що буде «так собі», а як добре вийшло!». Ну а про реакцію професійного журі «Дитятка» ми вже знаємо: перший млинець для «Арт Холста» виявився далеко не грудкою.

Про серйозні речі

Автори фільму не криються, що вірили – їхня робота переможе на фестивалі.
– Ця перемога заслужена, цінна, сприймається як те, що не здобулося легко. І для нас ця перемога важлива, – каже Світлана Конюхова.

Вона відзначає, що подібні «Дитятку» фестивалі у сучасному світі життєво необхідні. На її думку, це першочергово культурний обмін, який допомагає людям і дітям збагачуватися духовно, розуміти інший світогляд. По-друге, це чудова підтримка дитячої екранної творчості.

– Якщо не буде таких телефестивалів, таких місць для дитячої реалізації, то не буде у дітей стимулу щось творити, розвиватися у цьому напрямі. Тим паче у нашому місті. Велике місто Харків і без таких фестивалів – це несерйозно, – упевнена Світлана Конюхова.

Студія Світлани, як і десятки таких самих в Україні, сьогодні чекає на державну підтримку. При цьому для них можливість втриматися на ногах – це і затвердження якихось державних програм, і отримання грантів, але в першу чергу – проведення таких от дитячих телефестивалів.

– Культуру потрібно плекати з дитинства, юності, а телебачення і є частиною нашої культури, – каже Світлана Конюхова.

А поки що жінка зі своїми вихованцями сподіваються допрацювати розпочату стрічку, відзняти свою телепередачу і підкорити не тільки чергове «Дитятко», але й інші міжнародні фестивалі у Франції, Росії, Іспанії.

Тетяна Лісна, матеріал з газети "Слобідський край" №21 від 19.02.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта