Храм за добу побудували волонтери під Харковом (ФОТО)

21.07.2014 06:35 Культура
фото Віктора Кочетова фото Віктора Кочетова

У селищі Рогань під Харковом на території аграрного університету ім. Докучаєва всього за добу звели дерев'яний храм площею майже в 50 «квадратів» з великим золотим куполом.

Таким чином, харківські волонтери вирішили відродити давньоруську традицію "буденних» храмів, які захищали наших предків від насування епідемії чи війни. 

Підготовка до будівництва храму почалася в п'ятницю. Щоб звести споруду за добу, волонтери без перепочинку розвантажували будматеріали, а також привезли позолочений купол та ікони, які пожертвували з довколишніх храмів.

Напередодні землю під майбутньою спорудою освятили, а рівно опівночі будівельники приступили до роботи.


Вже до світанку робочі забили палі і змонтували зроблений заздалегідь каркас будівлі. А вранці буквально за пару годин волонтери склали з дощок стіни храму і почали обладнати дах, підключати електрику і робити внутрішню обробку. Що стосується купола, з першого разу встановити його не вдалося. Спочатку будівельники сперечалися, в який бік повинен бути звернений хрест на його верхівці, а потім і зовсім вирішили змінити спосіб кріплення.

БІЛЬШЕ ФОТО З БУДІВНИЦТВА ХРАМУ ДИВІТЬСЯ ТУТ

Поки чоловіки трудилися на будівництві, жінки зібралися поруч з іконами. Деякі співали і читали молитви, щоб зведення храму було успішним. Інші організували польову кухню і пригощали будівельників, парафіян і просто роззяв домашніми стравами: окрошкою, гречкою з котлетами, варениками, свіжою випічкою та солодощами. Дівчатка допомагали прибирати територію від будівельного сміття.


Будівельники завершили роботу до опівночі, після чого храм освятили, внесли в нього ікони і встановили імпровізований вівтар. Всі парафіяни, навіть найменші, відстояли нічну службу.


Хоча храм і був зведений, він ще потребує доопрацювання. Дах поки застелили плівкою і дошками, обіцяючи незабаром укласти довговічну покрівлю. Проектувальники запевняють: незважаючи на те, що храм дерев'яний і зведений за добу, в ньому братимуть прихожан ще багато років.

Джерело: Сегодня
Автор: Администратор сайта