Художники дарували повітряні поцілунки та картини на Харківщині (ФОТО)

12.10.2012 15:05 Культура
фото Юрія Борща фото Юрія Борща
Минулої п’ятниці в Чугуєві в Художній галереї комунального закладу «Художньо-меморіальний музей І.Ю. Рєпіна» відбулося вручення премії імені Іллі Юхимовича Рєпіна.

Цьогоріч на здобуття премії надійшло 23 роботи від 11 митців з Харкова, Луганська, Сум, Сімферополя, Севастополя, Івано-Франківська. У заході взяли участь заступник Міністра культури України Олександра Губіна, заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Євген Савін.

Віце-губернатор передав слова привітання лауреатам премії від імені голови ХОДА Михайла Добкіна.

- Вручення премії імені Іллі Рєпіна вже вдруге проводиться на Харківській землі. Я радий тому, що у нас вийшло відродити її. Тільки завдяки нашому губернатору Михайлу Добкіну, народному художнику Віктору Ковтуну і меру міста Чугуїв Галині Мінаєвій ця премія повернулася в життя України, і сьогодні можна говорити про те, що вона повинна виходити на новий, більш високий рівень. Міністерство культури України пообіцяло нам у цьому повну підтримку, - сказав Євген Савін.

Прийом робіт тривав з 15 липня до 15 серпня 2012 року. 14 вересня журі Конкурсу шляхом таємного голосування обрало лауреатів премії ім. І.Ю. Рєпіна у 2012 році. Ними стали: у номінації «Живопис та графіка» Кондрашов Сергій Миколайович – Заслужений художник України, за роботу «Отец Павел»; в номінації «Монументальне та декоративно-прикладне мистецтво» Єрофєєва Ольга Юріївна та Моргунов Ігор Іванович – художники прикладного мистецтва, за шість панно «Харківські вікна» на станції Харківського метрополітену «Олексіївська»; у номінації «Скульптура» – Мамедов Катиб Сафар огли – за роботу «Очікування».

– Для мене було честю брати участь у цьому конкурсі. Скажу відверто, я не чекав на перемогу. Я випускник інституту ім. І.Рєпін, вчився в тих самих залах, де вчився, а потім викладав Ілля Юхимович. Цей зв'язок часів присутній і зараз, на цьому місці. Я був вражений великою кількістю таких висококласних робіт, які знаходяться в музеї. Це просто дивовижно, –  сказав Сергій Кондрашов.  Митець подарував Художньо-меморіальному музею І.Ю. Рєпіна свій пейзаж.

Ольга Єрофєєва та Ігор Моргунов подякували всім, хто відродив цю премію, яка вже два роки поспіль об’єднує навколо себе українських митців.

– Я бачу, що премія згуртовує навколо себе дуже багато художників, скульпторів. У пісні є такі слова «як важливо від життя отримувати радості скупі телеграми». Коли ми з Ігорем Івановичем дізналися про перемогу, то ми були настільки раді, що хочемо цю радість віддати вам, – сказала Ольга Єрофєєва та послала глядачам повітряний поцілунок. 

Ольга Єрофєєва та Ігор Моргунов також подарували музею свою картину. Художники напророкували Рєпінській премії велике майбутнє, адже з кожним роком вона наближається до того великого статусу, який мала за радянський часів. 

Євген Савін повідомив, що розмір премії в кожній номінації склав 18 тис. грн. Сьогодні вона повністю фінансується з обласного бюджету, але вже в наступному році премія може бути збільшена за рахунок допомоги меценатів. 

Юрій Борщ

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта