Книга харківського кінознавця викликала захоплення у Президента Азербайджану (ФОТО)

17.05.2013 14:30 Культура
фото Тамари Кіч фото Тамари Кіч
Сьогодні відкривається V Міжнародний кінофестиваль "Харьковская сирень".

Вдень перед урочистим відкриттям відбулося кілька знакових презентацій книг, майстер-класів, а також журі та зірки цьогорічного фестивалю залишили відбитки своїх долоней на Алеї зірок, що біля ХНАТОБу.

Ще однією подією фестивалю стала презентація книги про колишнього харків'янина, родоначальника азербайджанського кіно «Олександр Мішон. Видавець. Фотограф. Кінематографіст».

Видання створене у співавторстві Володимира Міславського з Аркадієм Хильковським (Харків), Тамарою Бумбатовою (Баку) і Шахіном Омарововим (Баку).


- Як тільки виявилось, що Олександр Мішон першим знімав на території Азербайджану хроніку у 1898 році, було вирішено цей рік вважати роком народження азербайджанського кінематографа. Гейдар Алієв, президент Азербайджану, дуже уважно підійшов до цього та підтримав цю ініціативу, і видав спеціальний наказ, завдяки якому вивчення історії азербайджанського кіно стало державною програмою. Я думаю, щось подібне колись буде і в нашій країні, і день народження українського кіно буде відзначатися з першого дня демонстрації фільму Альфредом Федецьким, - вважає кінознавець Володимир Міславський.

Володимир Міславський уже готує наступний букіністичний подарунок до фестивалю у 2014 році.

Як він повідомив “СК”, зараз він завершив роботу над двотомником «Кіно в Україні. 1896 — 1930 р.р.», це книга про німе кіно. Вона попаде у видавництво в кінці місяця і буде готуватися до наступного кінофестивалю. 

- Коли ти створюєш роботу про якогось конкретного кінематографіста або фотографа, то зосереджуєшся на його творчості, а книга “Кіно в Україні” дозволила мені весь свій накопичений досвід використати, адже я давно займаюсь історією кіно. В цій книзі я описав багато історичних архівних матеріалів, які протягом цього року знаходив, - поділився змістом майбутньої книги кінознавець.

Тамара Кіч

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта