Легенду про Дике Поле на Слобожанщині спростовано

29.05.2012 13:11 Культура
Ще одну легенду на Харківщині спростували Ще одну легенду на Харківщині спростували
Харків'янам показали колекцію Кримського історичного музею “LA RICHESSE” (Ларішес).

Виставка в рамках “Днів Криму” відкрилася в галереї “Мистецтво Слобожанщини”.
Як повідомив на відкритті виставки Міністр курортів і туризму Автономної республіки Крим Олександр Лієв, експонати музею збирав кримчанин за походженням Гульвер Альтін, живучи у Франції.

 - В цьому музеї представлені не тільки картини, представлене широке зібрання карт, - розповідає Олександр Лієв. - Це найбільший в колишньому Радянському Союзі картографічний музей, де зберігаються мапи від 1500 року. На цих картах є не тільки Крим, там є Харківська губернія і інші регіони України. Там видно, якою бачили нашу землю пращури раніше. Як би невірно географічно вона не була намальована, але нас завжди бачили разом. Це ми і зараз намагаємось підтвердити.

В приватному музеї зберігаються кримські, османські, європейські і американські карти ХVI-ХХ ст. із зображенням Кримського півострова. На унікальній карті Північного Причорномор'я 1788 року позначене місто Донець — давнє поселення, на місці якого і з'явилася багато років потому Харківська губернія.

На думку історика і археолога Тетяни Крупи, ця карта спростовує легенду про Дике поле, адже вона доводить, що місцевість сучасної Слобожанщини була заселена поліетнічним населенням.

Тамара Кіч

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта