Майже триста дубів висадять завтра під Харковом

08.11.2012 08:28 Культура
http://www.kakprosto.ru http://www.kakprosto.ru
290 дубів висадять у музеї імені Сковороди у Золочівському районі с. Сковородинівка.

Цьогоріч у рамках екологічної акції «Збережемо вертоград Сковороди», яка традиційно проходить в ОКЗ «Національний літературно-меморіальний музей Г. С. Сковороди», з нагоди 290-річчя з дня народження видатного українського філософа, поета, педагога і невтомного мандрівника було вирішено посадити 290 дубів.

До заходу почали готуватися заздалегідь. У 2010 році під час Студентських сковородинівських читань юні науковці заклали шкілку: висаджували в землю жолуді, але не простого дуба, а «сина» того велетня, під яким любив працювати та відпочивати український любомудр. Сьогодні деревця вже набралися сил та готові перейти до нового місця. Допомогти зголосилося Золочівське лісництво, яке надасть посадковий матеріал.
 
Підготовчі роботи, ініційовані культурною Асоціацією «Новий Акрополь», розпочалися 27 жовтня. Жінки та дівчата прибирали листя, а хлопці копали лунки для майбутньої діброви. Варто зазначити, що зберігати вертоград Сковороди приїхали акрополівці різного віку, адже постаттю філософа захоплюються і молодь, і досвідчені люди поважного віку. Узагалі, цього дня в музеї вирувало культурне життя. Редакція журналу «Губернія», «Ротарі-клуб» і Харківський національний педагогічний університет ім. Г. С. Сковороди провели виїзне засідання, обговоривши перспективи подальшої співпраці, у тому числі й наукові заходи.

Кульмінація акції «Збережемо вертоград Сковороди» відбудеться в день пам’яті Григорія Сковороди –  9 листопада, о 12-й годині. Саме тоді до справи візьмуться учасники VІІ студентських Сковородинівських читань «Дух свободы внутрь нас родит»: мудрість Григорія Сковороди у ХХІ столітті». Цьогоріч із 12-ти університетів було подано більше 120 заявок щодо участі у читаннях. Вперше у заході братимуть участь студенти Академії адвокатури України, КНУ ім. Т. Г. Шевченка, НаУКМА.  А от Харківська гуманітарно-педагогічна академія та Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка традиційно найактивніші – від кожного з університетів надійшло понад 40 заявок.

Національний літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди запрошує охочих  долучитися до акції, посадити свій дуб і відчути дух свободи, який дарує мудрість українського філософа.

Олена Рибка, матеріал з газети "Слобідський край" №134 від 08.11.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта