Масове виконання колядки за участю 30 міст України та п'ятьох країн пройде у Харкові

02.01.2019 17:43 Культура
Фото:glavnoe Фото:glavnoe
До акції одночасного виконання колядки «Нова радість стала» мають долучитися 1000 голосів.

У Харкові масове виконання колядки відбудеться 12 січня о 14:30 на площі Свободи одразу після старту Параду вертепів, який проходитиме у місті 12-13 січня. До події долучаються творчі колективи, громадські організації й державні установи з усієї України — від Львова, Ужгорода та Хмельницького до Полтави і Сум, а також Донецької та Луганської областей. Цього року до акції долучиться і молодь з Німеччини та Польщі. До прикладу, у польському місті Прошовіце за згодою місцевого муніципалітету співатимуть колядку на великому міському фестивалі.

— Ми координуємося з іншими зимовими фестивалями, центрами культури інших міст з тим, щоб в один день і час заспівати разом цю відому і улюблену багатьма колядку, — розповіла головна координаторка фестивалю, директорка організатора «Вертеп-фесту» БО «БФ «Харків з тобою» Олена Рофе-Бекетова. — Сподіваємось, що до її виконання долучаться всі учасники вертеп-параду, і «Нова радість» прозвучить у Харкові більш ніж у 1 000 голосів, до яких приєднаються інші міста.

За словами організаторів, у перший рік акції — у 2017-му — у ній взяли участь три міста — Харків, Львів і Краматорськ. Тоді рівно опівдні на головних площах міст сотні людей заспівали відому колядку. У 2018-му до них додалися ще три — Хмельницький, Кам'янець-Подільський і Тернопіль. Цьогоріч же до участі вже долучилося 30 міст та 5 країн — Англія, Австрія, Нідерланди, Польща та Німеччина.

Вертепні колективи можуть зареєструватися для участі у фестивалі  за посиланням.


«Нова радість стала» — одна з найвідоміших українських колядок, що поєднала в собі найкращі елементи релігійного і народного колядування. Саме її три роки тому обрали для всеукраїнської акції одночасного співу організатори Всеукраїнського фестивалю вертепів «Вертеп-фест», що проходить у Харкові напередодні Старого нового року.

Читайте також: Скільки українці відпочиватимуть у 2019 році