Меморіальну дошку кінематографісту відкрили у Харкові, а його правнучка розповіла про містику у родині (ФОТО)

18.05.2013 10:07 Культура
фото Інни Пирлик фото Інни Пирлик
Сьогодні відбулося відкриття меморіальної дошки фотографу, кінематографісту, видавцю, родоначальнику азербайджанського кінематографа Олександру Мішону.

Меморіальна дошка встановлена на будівлі за адресою пров. Слюсарний, 1, де знаходилася фотостудія Олександра Мішона. Виготовив її харківський скульптор Сейфаддін Гурбанов.


В церемонії взяла участь правнучка Олександра Мішона. З кореспондентом "СК" вона поділилася спогадами про свого прадіда. За словами Олени Мішон, Олександр Мішон вів життя, схоже на детектив, який сучасне суспільство не схвалило б. 

- Він був зациклений на роботі, робота - це єдине, чим він цікавився і займаівся, - розповідає Олена Мішон. 

Також вона повідомила, що деякі дослідники кажуть, що Олександр Мішон був людиною надзвичайно скоромною та харизматично, він ніколи не хизувався свїми роботами, був у тіні і вів свій кінематографічний гурток часто собі у збиток. 

Олена Мішон також розповіла про деякі містичні речі. Сама вона є викладачем, професором економічних наук. У вільний час Олена полюбляє на сторінках записників малювати стрілочки та різні візерунки. Як виявилося, це спадкове або просто містика. За словами Олени Мішон, коли вона побачила записи свого прадіда, де були намальовані такі ж стрілочки, як малює вона, то була дуже здивована і вражена.

Довідка. Олександр Мішон (1858 - 1921) - фотограф, кінематографіст, журналіст, редактор і видавець. Народився в Харкові. Засновник Бакинського фотографічного гуртка, член-фотограф Паризької національної академії. Почав свою кар'єру фотографа, заснувавши в 1883 році в рідному місті фотостудію, що розташовувалася на розі вулиці Московська і провулка Слюсарний. У 1884 році переїздить до Баку, де в очікуванні дозволу на відкриття свого фотографічної справи працює в реальному училищі. У 1898 році зняв і показав перші на території Азербайджану фільми. День першого кіносеансу, проведеного Олександром Мішоном, нині святкується як День азербайджанського кіно. З його ініціативи в Баку був заснований фотографічний гурток.

Інна Пирлик

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта