На кінозірок перетворює харківський хлопець своїх сусідів

05.11.2012 12:41 Культура
http://uzayli.ru http://uzayli.ru
Ігровий фільм «Самотність» Дениса Бандури особливо вразив аудиторію,

адже в ньому йдеться про самотню літню жінку, яка не дочекалася онука на свій день народження.

Харківська Асоціація дитячої екранної творчості «Дитятко» організувала перегляд фільмыв юних режисерів для людей похилого віку – членів клубів активного довголіття.

– Ідея фільму прийшла після того, як наша сусідка розповіла історію самотньої літньої жінки, – згадує режисер. – В основу сюжету також лягли інші історії життя. Я поєднав ці історії і створив єдину лінію, а фінал зробив драматичним, аби сильніше вразити аудиторію. Я не хочу нікого нічому вчити, хочу лише показати це явище в нашому житті.

Головну і єдину роль у фільмі зіграла не професійна актриса, а сусідка Дениса, колишня вчителька молодших класів, пенсіонерка Олександра Прокоп’єва.

– Мені цікаво було спробувати себе в акторській професії. У молодості ходила в драматичний гурток, але у фільмах ніколи не знімалась. Це дуже тяжка робота, адже деякі дублі ми знімали багато разів, – каже Олександра Федорівна. – Серед нас дуже багато самотніх людей, до яких роками не приїздять діти й онуки через завантаженість роботою, справами. Я думаю, фільм вийшов дуже актуальним.

Дехто з аудиторії навіть нарікав, що дивитися такий фільм пенсіонерам занадто важко. Проте більшість глядачів похвалили 16-річного юнака, який звернув увагу на проблеми старих.

– Фільм «Самотність» – професійний фільм. Незважаючи на наявні у фільмі помилки, режисер упорався із завданням, – висловлює свою думку глядачка Галина Олександрівна. – Я вважаю, що у нього велике майбутнє.

– Важливо, що ця проблема порушується саме дитиною. Дитина нагадує про те, щоб не забували своїх дідусів і бабусь, батьків і мам, щоб не залишали їх у такій самотності, – наголосив протоієрей Федір Воскобойников, клирик Свято-Благовіщенського кафедрального собору. – Якщо казати про сьогоднішні фільми, то важливо, що діти порушують і проблеми мистецтва, питання живопису. Ми сподіваємось, що ці діти, які зараз знімають фільми й піклуються про те, щоб у фільмах лунало найважливіше: моральність, турбота, краса, наша історія, – творитимуть майбутнє нашого телебачення.

Дениса Бандуру, дарма що йому 16 років, можна назвати досвідченим режисером. Адже хлопець почав знімати перші відеороботи з шести років. Зараз у його архіві аж 30 робіт у різних жанрах: трилери, комедії, мелодрами. Деякі роботи здобули нагороди на фестивалях.

– Спочатку в мене була погана камера, але згодом, коли я здобув деякі нагороди, батьки подарували камеру, якою зараз знімаю, – каже Денис. – Також сам і монтую. За 10 років у моїх фільмах знялися всі родичі, знайомі, сусіди, друзі... Я їх уже, мабуть, замучив.

Він ніколи не займався у професійних гуртках, усю навчальну інформацію щодо законів відеозйомки й відеомонтажу знаходить в Інтернеті. Свій професійний вибір хлопець зробив уже давно: мріє поступити на режисерське відділення телебачення і кіно в Харківській академії культури.

Тамара Кіч, матеріал з газети "Слобідський край" №132 від 03.11.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта