"Енеїду" поставили на Харківщині

11.06.2012 12:13 Культура
Фото Лозівського ЦБС Фото Лозівського ЦБС
Уже двадцятий раз поспіль у Лозовій провели районний огляд-конкурс сільських бібліотек.

Цього року цей традиційний захід вирішили присвятити одній з найефективніших, на думку співробітників ЦБС, форм роботи – клубам за інтересами.

Засідання перетворилося на свято

Як розповіли «СК» у Лозівській централізованій бібліотечній системі, вони запровадили таку форму роботи для того, щоб бібліотекарі могли виявити творчість, ініціативу у висвітленні теми огляду-конкурсу за допомогою масового заходу.

Як правило, журі не тільки оцінює конкурсантів, а й контролює інші процеси, веде пошук нових форм роботи. І, зазвичай, під час проведення таких оглядів виявляється передовий досвід роботи, який потім рекомендується до впровадження іншим бібліотекам.

Цього року на конкурсі було завдання зробити все, щоб засідання клубу стало святом, допомогло всім його членам добре провести дозвілля, дізнатись багато цікавого й корисного. І головне – щоб кожен присутній був не тільки глядачем і слухачем, а й безпосереднім учасником зборів.

Про те, хто й за які заслуги одержав перемогу в цьогорічному конкурсі-огляді, нам детально розповіла провідний методист Лозівської ЦБС Катерина Горбацевич.

Українські посиденьки від жінок з Артільної

За словами пані Катерини, тематичне спрямування клубу Артільної бібліотеки «Між нами, жінками» – родинно-побутове. Тут займаються і кулінарією, і вишиванням, і вивченням звичаїв і обрядів нашого народу.

На огляд-конкурс учасники цього клубу представили українські посиденьки «Ми пам’ятаємо звичаї твої, Україно». Безліч цікавої, корисної інформації отримали члени клубу про обереги, рушники, значення кольорів у вишивці, народні пісні, поезію. А щодо кулінарних рецептів, то присутні змогли скуштувати все, що приготували бібліотекар і члени клубу: це і картопля, і пиріжки, і десерти, і салати. А за чашкою духмяного чаю члени клубу взяли участь у цікавій вікторині приказок і загадок українського фольклору, співали, ділилися досвідом господарювання, рецептами приготування страв. Як стверджує Катерина Горбацевич, це засідання  стало святом для всіх жінок – членів клубу, дозволило їм відволіктися від щоденних турбот і проблем, добре провести час, дізнатися багато цікавого та корисного. За що, власне, клубу за інтересами «Між нами, жінками», що діє в Артільній бібліотеці, і присудили третє призове місце.

Герої «Енеїди» влаштували козацьке застілля

Історія селища Орілька сягає в далеку давнину. За козацької доби воно входило до складу Орільської паланки. Звісно, ця подія не може залишати байдужими членів клубу «Джерело», що діє при Орільській бібліотеці № 2. За словами провідного методиста Лозівської ЦБС, його основна задача – згуртувати навколо себе закохану у свій край молодь, яка цікавиться його минулим і сучасним, глибоко вивчає літературу як українську, так і світову.

На огляд цей клуб представив свято книги «Енеїда» Івана Котляревського, присвячене 170‑річчю виходу повної версії цього твору. Кімнату, де відбувалося свято, було оформлено у стилі козацького періоду. На столі – жбан, бутель, страви козацької кухні.  

Під час святкування передивилися мультфільм «Енеїда» й послухали оперну музику до творів Котляревського.

Учасники клубу, потомки козаків з Орільської паланки, влаштували козацькі змагання – не тільки спортивні, а й інтелектуальні.

А Горпина та Одарка – герої твору – частували гостей козацькими стравами. За товариським столом присутні обмінювалися думками про твір, розповідали про критичні твори Максима Рильського, Володимира Сосюри та інших письменників, які досліджували «Енеїду».

За словами Катерини Горбацевич, заняття клубу «Джерело» було глибоке за змістом, оригінальне за формою, цікаве й повчальне. Саме це й дозволило завідуючій Орільською бібліотекою Світлані Провозіній посісти друге місце в огляді-конкурсі.

Переконали молодь повертатися в рідне село

Члени клубу «Україночка», який діє в Перемозькій бібліотеці-філії, у черговий раз зібралися на засідання, присвячене вибору професії. Переважно це учні 9–11 класів. На засіданні вони мали змогу  не тільки ознайомитися з літературою про професії, а й особисто поспілкуватися з представниками деяких спеціальностей. Так, про свою майбутню професію журналіста захоплююче розповідала молода поетеса Наталія Лугова, яка вже друкує свої вірші. Бібліотекарі Олена Полякова й Віта Лавровська розповідали про особливості своєї роботи. Потім було тестування.

Звісно, після жвавого спілкування з представниками різних професій більшість із присутніх, ким би вони не стали в дорослому житті – чи то вчителем, чи агрономом, неодмінно хочуть повернутися працювати в своє село, щоб зробити його ще кращим. У своїх мріях, як казали члени клубу, вони бачать таке: у сільських закладах культури взимку тепло, у бібліотеці – багато нових книг, у клубі – нова апаратура.

Засідання клубу «Україночка» оцінили не тільки за цікавий зміст, а й за високу ефективність. Завідуюча Перемозької бібліотеки Олена Полякова знайшла контакт із читачами, що допомогло переконати їх повертатися працювати в рідне село. За це їй і присуджено перше місце в огляді-конкурсі.

Досвідом переможців скористаються інші бібліотеки

Провідний методист Лозівської ЦБС Катерина Горбацевич розповіла, що після закінчення конкурсу-огляду журі аналізувало проведений захід, що дозволило бібліотекарю побачити позитивні й негативні моменти. Кращі з них зібрано в методичному відділі Лозівської ЦБС, усі бібліотекарі району мають змогу ознайомитися з ними і провести подібні заходи в себе.

За словами Катерини Горбацевич, усі клуби, створені при філіях Лозівської ЦБС, дають читачам прекрасну можливість для об’єднання, спілкування з однодумцями, сприяють всебічному й гармонійному розвитку особистостей. А бібліотекарі мають нагоду залучити до систематичного читання населення та задовольнити читацькі запити відповідно до їх інтересів і захоплень.

До речі, інформацію в бібліотеках району читачі отримують не тільки із книг і періодики, а й із Інтернету, який в семи бібліотеках для читачів є безкоштовним. Тож, організатори конкурсу-огляду сільських бібліотек закликають приєднуватися до 26‑тисячної армії читачів Лозівщини, де окрім інформації на всіх чекає ще й душевне спілкування.

Підготував Олександр ГРЕЧАНИЙ, матеріал з газети "Слобідський край" №68-69 від 09.06.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта