Найкращого українського козака визначали під Харковом

19.10.2012 10:57 Культура
фото Н. Мудрак фото Н. Мудрак
14 жовтня у Лозівському районі святкували День українського козацтва

Заходи до Дня козацтва в усіх бібліотеках Лозівського району Харківщини були різноманітні за формою і тематикою для всіх категорій читачів. Перш за все, це: виставки-екскурси «Козацька слава у нас в серцях», «Козацькому роду нема переводу», «Козацька слава не вмре, не загине» та інші.

Козацькі розваги «Козак – душа правдива», які пройшли в Лозівській Центральній районній бібліотеці, показали, що нащадки славних запорожців такі ж кмітливі, розумні, дотепні, спритні та винахідливі. Учні поринули у звитяжну козацьку епоху, продемонстрували знання побуту та звичаїв козаків, уміння прийти на допомогу в різноманітних конкурсах і змаганнях («Козацький двобій», «До булави треба й голови», «Козацькі прізвища», конкурс отаманів, онлайн-екскурси «Козацька символіка»). Бібліотекар  юнацького абонемента А. В. Косолапова ознайомила школярів із цікавими фактами з життя козаків, запропонувала взяти участь у вікторині «Козацьке лото».

Присутні  на заході ознайомилися з виставкою-експозицією «Слава козацька вічно жива», де експонувалися книги про славних запорожців. А оскільки однією з улюблених страв козаків були вареники, то бібліотекарі гостинно запросили дітей ними посмакувати.

На аукціоні цікавих знань «Лицарі українських степів», який провела завідуюча Катеринівською бібліотекою-філією О. С. Зозуля, учні згадували прислів’я, обговорювали січові поради, розбиралися в тонкощах бойового мистецтва наших пращурів, пригадували цікаві факти з життя легендарних козацьких ватажків. Відкривали «загадкову скриньку», що зберігала в собі поширені в козацькому побуті речі.

Розваги «Козацькому роду нема переводу» організувала для своїх читачів завідуюча Краснопавлівською бібліотекою № 1 Оксана Вєсєлкова. Найбільше присутнім на святі запам’яталися конкурси «Хто швидше з’їсть вареник», «В кого більша жменя», «Хто краще станцює гопак». А вікторина «Зерна любові до України» поглибила знання учнів про козацький період нашої історії.

У Краснопавлівській бібліотеці № 2 учасники розваг змагалися в таких само конкурсах, та ще й одягали свого отамана.

А Царедарівська бібліотека разом із сільським Будинком культури та сільською радою запросили учнів школи на військово-патріотичну національно-спортивну гру «Нащадки козацької слави». У рамках гри проведено конкурси «Кращий табір», «Як козаки на сцені виступали», «Козацька кухня» та різноманітні козацькі ігри.

Цікаві й змістовні заходи з метою поглиблення знань читачів про козаків, їхні звичаї, побут відбулися у Смирнівській, Петропільській, Єлизаветівській, Орільській № 1, Кінненській, Тихопільській та інших бібліотеках.

Завідуюча відділом обслуговування Лозівської ЦРБ Н. В. Мудрак, матеріал з газети "Слобідський край" №125 від 18.10.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта