Нове японське обладнання встановили у ХНАТОБі (ФОТО)

06.11.2015 07:57 Культура
Фото Тамари Кіч Фото Тамари Кіч
Пульт управління сценічним освітленням ввели в експлуатацію та випробували на постановці "Carmina Burana".

Для роботи за новим пультом достатньо одного спеціаліста

Як розповів завідуючий постановочною частиною по світлу ХНАТОБу Юрій Мозир, новий пульт управління значно спрощує роботу. Під час вистави потрібно робити до 250 переходів освітлення. Раніше, за старим пультом треба було стояти весь цей час, аби перемикати потрібні комбінації. На новому обладнанні усі потрібні комбінації зміни освітлення можна запрограмувати заздалегідь і потім лише вмикати їх за сценарієм.

Замінили у театрі й комутацію, при монтажі використали близько 120 кілометрів кабелю. Також установили нову димерну стійку з процесорним управлінням.

Нова димерна стійка більш надійна та довговічна

- Ця димерна стійка замінила старе обладнання, яке використовувалося декілька десятків років і вже зносилося, - розповідає начальник теристерної служби Володимир Колесников. - Сподіваємося, що нове японське обладнання прослужить довго.

В’ячеслав Кириленко, Юлія Світлична й Сумі Шігекі оглядають пульт управління

Нове обладнання ХНАТОБ отримав в рамках японського гранту, який уряд Японії надав ще у 2008 році. Але з 2010 по 2014 рік були проблеми з українською частиною співфінансування. Як повідомив під час презентації обладнання віце-прем’єр-міністр України - міністр культури В’ячеслав Кириленко, цього року уряд прийняв рішення про виділення з держбюджету 4,27 млн грн, аби завершити проект.

У введенні в експлуатацію обладнання взяли участь також Надзвичайний і Повноважний посол Японії в Україні Сумі Шігекі та заступник голови ХОДА Юлія Світлична.

- Цей подарунок українському народу - свідчення підтримки Японії Україні, - сказав Сумі Шігекі. - Японія підтримує ідею трериторіальної цілісності України. Сподіваємося, що це обладнання дасть нове натхнення українцям на нові звершення.

У виставі "Carmina Burana" Карла Орфа задіяні балет, оркестр, хор і оперні солісти.

Тамара Кіч

Автор: Администратор сайта