Нові передачі для дітей планують створити на Харківському облрадіо

08.02.2013 12:14 Культура
http://www.kakprosto.ru http://www.kakprosto.ru

На підтримку дитячого телебачення в Україні планують створити інформаційний портал. У Харкові ж хочуть розвивати радіопродукт для дітей.

Рік дитячої творчості в Україні тільки-но розпочався, а Національна рада з питань телебачення та радіомовлення серйозно взялася за дитячі програми. Багато спірних питань, які сьогодні існують у дитячому телерадіопросторі, має вирішити спеціально створена робоча група, до складу якої увійшла начальник управління у справах преси та інформації Харківської облдержадміністрації Вікторія Маренич.

8 лютого відбудеться розширене засідання цієї групи, на якому і буде розроблено кінцевий проект Положення про регулювання дитячого мовлення.

Як розповіла «СК» Вікторія Маренич, на сьогодні в Україні немає чіткого юридичного визначення і розділення понять «дитячі програми (передачі)», «програми (передачі), розраховані на дитячу аудиторію», «програми (передачі) за участю дітей» тощо. У той же час Вікторія Михайлівна відзначила, що програми для дітей повинні бути створені самими дітьми. Адже програми, зроблені дітьми для ровесників – це той якісний контент, якого сьогодні не вистачає українському медіапростору.

Начальник управління підкреслила, що Національна рада сьогодні прагне максимально відійти від імпортного дитячого продукту, який не завжди відповідає нормам моралі. Вона озвучила пропозицію заступника голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Лариси Мудрак створити інтернет-портал, де б розміщувалися програми виробництва професійних і любительських телестудій. Кожен зможе розмістити тут свою програму і таким чином юні глядачі з Херсона чи Львова зможуть подивитися харківські передачі тощо.

Та незважаючи на те, що дитячі передачі на сьогодні найбільш збиткові (відповідно до Закону України «Про інформацію» розміщувати рекламу в дитячій програмі не можна), на Харківському обласному телебаченні, за словами Вікторії Маренич, збереглася міцна база саме дитячого телебачення.

– Харків цим відрізняється. Він відомий усій Україні тим, що в ньому залишилася доволі сильна школа дитячого телебачення, – сказала Вікторія Михайлівна. – Цікаво те, що у нас дитяче телебачення не замикається на створенні програм для наймолодших чи навпаки, для найдоросліших. У нас створюються програми для різних вікових категорій, починаючи від дітей дошкільного віку і закінчуючи молоддю. Це дуже добре. Від цього дуже велика користь. Ми маємо думати про те, що дивляться наші діти і в якому середовищі вони виховуються.

У той же час у Харкові немає дитячих радіопередач. Проте, як повідомила Вікторія Маренич, уже є задум створити у першій в столиці пілотний проект, який би сприяв розвиткові дитячого радіомовлення.

– Коли ми проводили опитування серед учнів «Школи юного журналіста», практично всі захотіли бути телеведучими або працювати на телебаченні, кілька дітей виявили бажання працювати в газеті і лише один – на радіо. Ми можемо втратити всі основи, тенденції радіо. Я вже не кажу про спадковість дитячого радіомовлення. Її зруйновано, – зазначила Вікторія Маренич.

Інна Пирлик, матеріал з газети "Слобідський край" №17 від 07 02 2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта