Пам'ятник воїнам-інтернаціоналістам з'явився перед Первомайськом (ФОТО)

17.09.2013 11:15 Культура
фото Тетяни Василець фото Тетяни Василець
Відсьогодні перед в'їздом до Первомайського стоятиме Пам'ятний знак учасникам бойових дій на територіях інших країн.

На урочисте відкриття пам'ятника та вшанування воїнів-інтернаціоналістів приїхали заступник голови - керівник апарату облдержадміністрації Василь Хома, перший заступник голови Харківської обласної ради Олена Олешко, голова Первомайської РДА Віктор Намчук.

- У ці дні, коли ми область відзначає 70-річчя визволення від німецько-фашистських загарбників, знаково, що ми шануємо і пам'ять про тих, хто виконував свій інтернаціональний обов'язок. Сьогодні на Первомайщині з'явився клаптик землі, куди можуть прийти знайомі, рідні загиблих воїнів-афганців і вшанувати їхню пам'ять, - відзначила Олена Олешко.

Ініціатором створення та установлення цього пам'ятнику є Віктор Намчук. За його словами, завдяки однодумцям та друзям, зокрема, директору Харківського автомобільного ремонтного заводу Олександру Фотченкову, заступнику директора Віктору Акімову, Володимиру Глущенку, плани стали реальністю.

- Ця ідея з'явилася 2,5 роки тому, коли я спілкувався з воїнами-інтернаціоналістами. Пам'ятник немає архітектора чи конструктора, а створювався він за розповідями та побажаннями учасників бойових дій. Ми зобов'язані були створити щось монументальне, красиве та значуще, - розповів Віктор Намчук.


 Найближчим часом біля пам'ятника з'явиться Алея героїв воїнів-інтернаціоналістів. Тоді тут буде меморіал пам'яті учасників бойових дій на територіях інших держав. Сьогодні в Первомайському районі проживає 248 воїнів-інтернаціоналістів. До слова, на Харківщині вже встановлено п'ять подібних пам'ятників. Наступний з'явиться в Барвінківському районі.

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта