Пам’ятники видатним харків’янам збираються знести (ФОТО)

30.10.2013 11:32 Культура
фото Інни Пирлик фото Інни Пирлик
Замість старих і пошарпаних надгробків з’являться нові пам’ятники та статуї, які показуватимуть туристам.

Мабуть, не всі юні харків’яни знають, що Молодіжний парк, у якому так полюбляють бігати спортсмени, пити каву на перервах студенти та вигулювати собак мешканці Пушкінської, — колишнє Перше міське кладовище. Свого часу це було місцем, на якому спочивали видатні люди — науковці, письменники, історики, актори та герої Першої світової війни. Але у середині минулого століття радянська влада перепоховала могили «неугодних». Більшість із них перенесли на 13-е міське кладовище. Тепер же могили та пам’ятники, що лишилися у Молодіжному, можна порахувати на пальцях. Серед них - художнику Сергію Васильківському, письменнику і вченому Петру Гулаку-Артемовському, генералу-полковнику Гавирилу Зашихіну, актору Марку Кропивницькому, письменнику Миколі Хвильовому. Лишилася тут і братська могила учасників революції 1905 року.

Проте історик та філософ Дмитро Багалій, етнограф і літературознавець та етнограф Микола Сумцов, академік архітектури Олексій Бекетов тепер спочивають на 13-му кладовищі.


Сьогодні могили та пам’ятники усіх видатних діячів Слобожанської землі, не залежно від того, де вони знаходяться, збираються привести до ладу.

- Ідея відновлення пам’ятників відомим діячам нашого краю виникла уже давно. Прийшов той час організувати роботу по відновленню, створенню та охорони тих могил і пам’ятних знаків видатним мешканцям Слобожанської землі, які трудилися і прославляли нашу землю в різні періоди, - сказав голова харківської облдержадміністрації Михайло Добкін після огляду пам’ятників 30 жовтня. - Сьогодні ми з вами бачили могилу Сергія Івановича Васильківського — людини, що створила неймовірну кількість прекрасних картин, які сьогодні прикрашають різні музеї світу та приватні колекції. Те, що ми з вами побачили — це не пам’ятник Васильківському. Його робили для того, щоб просто поставити галочку.

Новий же пам’ятник художнику зроблять після підведення підсумків конкурсу проектів. Його проведуть серед студентів. Губернатор пообіцяв, що всі інші пам’ятники відновлять протягом двох років. Після цього відвідування могил та пам’ятників видатних людей можуть навіть включити у плани екскурсійних поїздок.

Інна Пирлик

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта