Постраждалим від вибуху у будинку на Московському подарували пральну машину та запросили на безкоштовне медобстеження

24.12.2012 13:13 Культура
фото Тетяни Матвієнко фото Тетяни Матвієнко
Усіх – харків’ян і не тільки – сколихнуло горе людей, які залишились без домівок через вибух і пожежу в будинку по Московському проспекту, 248г.

І це співчуття виявилося дієвим завдяки кільком молодим людям, що організували термінову допомогу. Заклик було кинуто на Харківському форумі (відомому інтернет-ресурсі для спілкування). А далі, як кола по воді, інформація почала розходитися містом і охоплювати все більше й більше бажаючих допомогти.


Здається, що зараз чи не весь Харків у готелі «Турист». Поверхи з четвертого до сьомого нагадують метро в годину пік. Сходами сновигають люди з пакетами, сумками – ті, що принесли їжу або речі постраждалим під час пожежі в будинку по Московському проспекту. На поверхах – острівці з тих самих пакетів і сумок, зверху них подекуди тази, теплі речі та м’які іграшки.

Мешканці готелю, що недоброю примхою долі опинилися тут, беруть необхідне їм і розходяться по своїх номерах. А необхідно багато що – від зубної щітки до верхнього одягу, адже вибігали на двадцятиградусний мороз хто в чому був. Хоча погорільці й не оговталися ще від того жахіття, що їм довелося пережити, та тримаються мужньо.

Постійно координують роботу кілька молодих людей – два Олега, Віталій, Дмитро, Ельвіра, Тетяна. Хлопці організовують машини, які підвозять те, що передають. Бо не всі можуть під’їхати – хто з малечею сидить удома (багато з тих, хто допомагав, – саме непрацюючі матусі), хто хворіє, але збирають речі або готують їжу й повідомляють за телефоном координаторам, а ті вже знаходять машину. Багато пропозицій від тих, хто сам за кермом і може десь «підхопити» та привезти речі або харчі. Дівчата спрямовують, куди віднести одяг та їжу.


Продукти та готову їжу залишають у спеціально відведеній під кухню кімнаті на шостому поверсі. Найрізноманітніші домашні страви та соління – хто чим багатий. Поряд з літровими банками із супами та вареною картоплею – відрова каструля ще теплого борщу та великий казанок плову, дбайливо закутаного у плед, щоб не охолонув. Лепта у вигляді кількох пачок крупи або кілограма печива, куплених, можливо, на останні гроші, зовсім не губиться, бо саме нею й приростають на кухні значні купки продуктів.

Словом, допомагають усі, хто чим може. Є й цілком «царські» подарунки. Один з медичних центрів запросив постраждалих пройти безкоштовне обстеження. Кілька магазинів привезли домашнє взуття та одяг. Підприємець надав нову побутову техніку, пральну машину, двоконфорні електроплитки. Причому всі благодійники (як і координатори) відрекомендовуються просто «Дмитро», «Олег», не називаючи прізвищ і посад, бо роблять це не заради сумнівного уславлення, а тому, що не можуть пройти повз чужу біду.

– Коли ми починали збирати допомогу, навіть не уявляли собі, що вона буде такою масштабною й відгукнеться стільки людей, – каже один з координаторів. – Причому кожний, хто щось передає, цікавиться ситуацією в цілому, просить тримати в курсі, якщо знадобиться ще допомога. Тобто, люди виявляють увагу не за принципом «зробив – і забув», а готові брати діяльну участь знову й знову.

За першочерговими потребами не забули й про День Святого Миколая. Дітям, яких у готелі семеро, принесли іграшки, солодощі, дехто приходив поздоровляти разом зі своєю малечею. Відвідування з подарунками тривало й наступного після свята дня.

– Хочу висловити свою вдячність команді волонтерів, які проводять з нами час із ранку до вечора. Від них ми дійсно отримуємо допомогу й підтримку, – сказала від імені постраждалих мешканка будинку Лілія Шапочникова. – Дякуємо також іншим людям, які небайдужі до нашої проблеми й привозять їжу, одяг і необхідні речі.

Ліки, мийні засоби, предмети особистої гігієни, канцтовари... Неможливо назвати все, що принесено й привезено, одним словом – людей забезпечили всім необхідним на перший, найважчий, час. А невгомонні організатори та харків’яни вже обмінюються ідеями, як влаштувати для дітей з постраждалих сімей Новий рік – привезти ялинки, прикрасити холи готелю – їхнього хоча й тимчасового, але житла.

Тетяна МАТВІЄНКО, матеріал з газети "Слобідський край" №153 від 22.12.2012

Нагадаємо, 16 грудня на проспекті Московський 248 г в квартирі на десятому поверсі шістнадцятиповерхового житлового будинку стався вибух газового балону.

Внаслідок цього почалась пожежа у чотирьох квартирах. Внаслідок вибуху загинуло 4 особи (з них двоє дітей 2005 та 2011 р.н.) та постраждало 8 осіб, яких з травмами різних ступенів тяжкості госпіталізовано.

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта