Прибулець із сусідньої вулиці.Таємничий скульптор прикрашає Харків гуманоїдами

03.09.2017 06:48 Культура
Фото: Аліна Курлович Фото: Аліна Курлович
Він називає себе Ванадієм. Ніхто не знає його справжнього імені, віку, соціального статусу та місця роботи, однак багато хто бачив його творіння. Загадковий скульптор розвішує на занедбаних, обділених декораціями будівлях фігурки інопланетян.

Милі створіння

На сьогодні вже понад сотня робіт Ванадія висить на стінах будинків і на парканах Харкова. Більшість статуеток – 40-сантиметрові фігурки інопланетних істот з гіпсу, які важать до кілограма. На кожній з них двомовний напис «Ми прибули з миром» – українською та «інопланетною», порядковий номер і псевдонім автора «Ванадій».

Люди їх фотографують і викладають в Інтернет із запитаннями, що це за фігурки, що вони означають та навіщо вони тут узагалі? Але ці всі запитання так і залишаються без відповідей. Автор вважає за краще, щоб люди самостійно розміркували над ними та вкладали у статуетки власний смисл. А анонімність лише приносить автору та його творінням більшої популярності.

На інтерв’ю Ванадій погоджується залюбки, однак не хоче, щоб його фотографували, називали справжнє ім’я, вік чи основну діяльність, а також описували його зовнішність.

– Я вважаю, що в даному разі інкогніто – це важливо. Тут же завдання не прославитися особистості, а створити, так би мовити, міську легенду. Певна невідомість повинна бути для того, щоб привернути увагу і збільшити цінність самих об’єктів, а не художника, – пояснює Ванадій.

Його перша загадкова статуетка з’явилася в Харкові півроку тому, у березні. Її було присвячено героям Небесної сотні, і з’явилася вона на одному з будинків однойменної площі. Це була фігурка хлопця з крилами, який кидає «коктейль Молотова», з написом Heaven`s hundred heroes (Герої Небесної Сотні)на статуетці.
Автор розповідає, що хотів таким чином облагородити площу.

А за кілька місяців харків’яни почали знаходити на стінах міста й інші скульптури, але вже схожі на інопланетян. Їх автор зображує з посмішками, щоб зробити добрішими. Ванадій розповідає, що це початок його серії міфічних персонажів «Атланти і каріатиди», до яких увійшли два види гуманоїдів та бог Ярило. Однак, за задумом, у серії мали були бути ще й пірати, гноми, клоуни.

– Інопланетяни – вони перші з цієї серії, і вони всім дуже сподобалися, милі створіння вийшли, мене навіть хуліганом не назвали. Що стосується Ярила – це старослов’янський бог, бог родючості, багатства, весняного сонця, тепла. Він є аналогом Діоніса і зроблений на противагу давньоримським і давньогрецьким містичним персонажам, яких дуже багато в Харкові. Я цим почав займатися, щоб підвищити планку харківського стрит-арту (Вуличного мистецтва. – Ред.), – розповідає Ванадій.

Який же вигляд повинен мати старослов’янський бог, скульптор прочитав в Інтернеті, де й знайшов так звану мову інопланетян. Однак власне образи персонажів Ванадій придумує самостійно, митець не бере готові типажі з фільмів або кимось уже змальовані, над кожною деталлю довго розмірковує та ретельно її продумує.

Фігурки він спочатку ліпить з пластиліну, потім виріб заливає силіконом, а вже в силікон – гіпс, матеріал, з якого і створено остаточний варіант виробу. Після цього Ванадій фарбує фігурки в різні кольори – зелений, рожевий, синій. На сьогодні вже більше ніж сотня інопланетян «розмістилася» у Харкові, переважно в центрі міста.
– Останній гуманоїд, якого я повісив, був номером 122. Вони всі пронумеровані, щоб я міг знати, скільки вже їх зробив, – розповідає Ванадій.

 


Патріотичний інопланетянин


На цей День незалежності Ванадій подарував харків’янам святкового гуманоїда. На вулиці Пушкінській, у провулку Костюринскому, неподалік від пам’ятника Бекетову та напроти Центру культури Київського району до свята скульптор повісив чотири фігурки, вбрані у вишиванки та прикрашені віночками з квітів і трав.
– Ідея у мене виникла, коли в Інтернеті побачив, як хтось зробив фото, встромивши цьому персонажу сигарету. У мене одразу виникла асоціація з брюссельським хлопчиком, що міняє імідж до різних свят. Я подумав: чому б звичайному харківському гуманоїду не стати таким символом у нас? – згадує Ванадій.
На сьогодні він уже готує новий свій персонаж. Однак хто з’явиться на будівлях Харкова наступним, поки що втаємничує, хоче зробити сюрприз.

– Можу сказати лише, що наступна робота відрізняється тим, що складається з кількох частин, і в деяких місцях з’являться лише її фрагменти, – тримає інтригу скульптор.

Хоча Ванадія і вважають вуличним митцем, які, на перший погляд, обходять будь-які правила, та харківській таємничий скульптор завжди керується кількома принципами у своїй творчості. По-перше, його виріб має прикрашати будівлю, а не псувати її. А по-друге, автор не кріпить статуетки на пам’ятках архітектури. Митець свої вироби залишає лише на будівлях, які пошкоджені та, на погляд Ванадія, справляють враження пустих і нецікавих.

Митцю вже давно хотілося, щоб вуличне мистецтво в місті було представлено не лише настінними малюнками, а й скульптурами.

– Я все своє життя займаюся творчістю. Я малюю картини, але вони дуже швидко перестають мені подобається – весь час здається, що малюю я погано. Але я брав участь у різних харківських і всеукраїнських виставках, мої картини купували, а деякі з них виїжджали навіть за кордон. Що стосується декоративно-прикладного мистецтва, то в мене це виходить набагато краще,  – пояснює Ванадій.

Інопланетяни вже з’явилися і в інших містах України – у Тернополі, Херсоні, Запоріжжі. Деякі з них Ванадій кріпить самостійно, коли подорожує. А деякі прибульці подорожують з друзями автора – от, приміром, один гуманоїд поїхав у Сан-Франциско в сумці друга скульптура.

Часто фігурки намагаються вкрасти, автор уже придумав особливий метод кріплення, завдяки якому скульптуру неможливо відідрати, хіба що частинами. Є випадки, коли Ванадій повертався і кріпив гуманоїда знову, але це буває дуже рідко – лише тоді, коли фігурка призначена для цього місця. Такий випадок був з фігуркою на трансформаторній будці на проспекті Гагаріна.


«Якщо мене побачать – здивуються»

Ванадій каже: думав, що фігурки зніматимуть комунальники, однак виявилося, що його прибульці потерпають лише від харківських вандалів, які їх розбивають, видряпують очі або просто крадуть.

– Якщо мені хтось із цих людей попадеться, то він буде дуже здивований. Не думаю, що він очікує побачити мене, бо ж довкола мене ходить багато міфів, думають, що я якийсь маленький та щуплий школяр, – сміється художник.

Щодо псевдоніма Ванадій, то його скульптор обирав задовго до того, як почав займатися вуличним мистецтвом. Якось він намагався зареєструватися в комп’ютерній грі й шукав собі нік, і весь час йому вибивало «користувач зареєстрований». Поруч тоді був друг художника, який взяв урешті-решт першу енциклопедію, що потрапила йому до рук, відкрив і сказав: «Ванадій».

Митець каже, що розкривати себе поки не збирається. Сучасному скульптору анонімність абсолютно не заважає ні у продажі робіт, ні у виставковій діяльності.

– Ви розумієте, що ви – невідомі, з одного боку, і водночас – відомі, – ділиться Ванадій. – Ви спостерігаєте збоку, як люди захоплюються вашими роботами або ж обурюються, розбивають та крадуть їх, і тим самим тішите себе, бо ваша творчість чіпляє глядача.

Аліна Курлович

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта