Привид у саду Шевченка в Харкові (ФОТО)

19.05.2013 08:09 Культура
Фото Інни Пирлик Фото Інни Пирлик
Учора, 18 травня, у Харкові в рамках кінофестивалю «Харьковская сирень» відбулася реконструкція публічного кіносеансу.

На Алеї почесних гостей кінофестивалю, прямо під відкритим небом показували фільм 1925 року (що був відреставрований 1929 року) «Привид опери» режисера Руперта Джуліана. Показ німого жаху розпочався у ночі – о 22:00.



Подивитися стрічку прийшло чимало харків’ян. Сидячі місця зайняли ще за півгодини до показу. Дехто дивився фільм стоячи, а дехто розташувався прямо на бордюрах під Алеєю зірок.

Перед сеансом харківський кінокритик Володимир Миславський розповів глядачам кілька цікавих фактів про сам фільм та про актора, що знявся у головній ролі, - Лона Чейні.


- Це перша екранізація твору Гастона Леро. І у цьому фільмі знявся прекрасний актор Лон Чейні. Цього актора називали «людиною з тисячею облич», бо він користувався надзвичайно складним гримом. Він по кілька годин проводив у гримерці перед тим, як вийти на знімальний майданчик. Сталося так, що публіка не знала його в обличчя. Його бачили лише у фільмах. Навіть існувало таке прислів’я: «Якщо ви бачите таргана, не поспішайте його давити. Можливо, це Лон Чейні в образі».

Володимир Миславський також розповів, що секрети гриму актора, так і не розкриті.

Лон Чейні не дочекався моменту озвучення фільму. Він помер у 1930 році. Тому перший «Привид опери» так і залишився німим.

Проте, не зважаючи на це, стрічка вийшла доволі красномовною, адже Лон Чейні володів неабияким даром передавати емоції за допомогою жестикуляції рук.

Фільм чорно-білий, проте деякі сцени розфарбовані. Так, червоний колір передавав напругу, а жовтий – ліричний настрій.



І, як годиться на кіносеансі 20-х років, під час всього фільму грав тапер. За піаніно імпровізував композитор і музикант Володимир Соляников.



Інна Пирлик








Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта