Проведення фестивалів "Весілля у Малинівці", «Печенізьке поле», «Олексіївська фортеця» під питанням

17.06.2014 06:59 Культура
фото Віктора Кочетова фото Віктора Кочетова
Доля традиційних обласних фестивалів «Печенізьке поле», «Олексіївська фортеця», «Харьковская сирень», «Весілля в Малинівці» та інших мистецьких заходів досі залишається невизначеною.

Проведення улюблених слобожанських фестивалів залежить від ситуації в Україні, пояснило керівництво області. У нинішніх умовах бюджетні можливості Харківщини не дозволяють рухатися в тих темпах, які були заплановані раніше.

– Інколи між тим, добудувати футбольний майданчик, провести якесь масштабне культурне свято чи купити бронежилет, держава змушена обирати останнє. У межах сьогоднішніх державних пріоритетів ми не завжди можемо дозволити собі те, що планували, – зазначив тимчасово виконуючий обов’язки заступника голови Харківської облдержадміністрації Іван Варченко.

На жаль, сьогодні культурне життя поступається іншим пріоритетам держави. Проте, віце-губернатор висловив сподівання, що до часу проведення, зокрема, етнофестивалю «Печенізьке поле» ситуація у державі зміниться на краще і на початку вересня свято пройде на березі Печенізького водосховища. За його словами, нинішня влада Харківщини дуже зацікавлена в місцевих презентаційних проектах і програмах, адже це можливість стимулювати активність людей до туризму.
Також він наголосив, що у проведенні фестивалів мають бути зацікавлені перш за все місцеві громади. Це можливість похвалитися своїми здобутками, знайти бізнес-партнерів.

Таку думку поділяє і заступник директора Департаменту – начальник управління культури Харківської облдержадміністрації Дмитро Кузнєцов.

– Ініціаторами наших фестивалів здебільшого є районні державні адміністрації, міські ради. Тож доля цих свят багато в чому залежить від них. Про долю фестивалю «Печенізьке поле» ми запитували керівництво району, і поки що ніхто не сказав «ні». Конкретніше і більш певно дізнаємося найближчим часом.

Щодо міжнародного кінофестивалю «Харьковская сирень», який з розмахом проводився усі ці роки і на який щороку приїздили відомі вітчизняні та зарубіжні кінозірки, то його доля залишається невизначеною. Нагадаємо, його перенесли на непевний термін.

– Минулого року на його проведення із бюджету області було виділено 1 млн грн. Цього ж року гроші з бюджету, швидше за все, не надійдуть. Ми зацікавлені, щоб такі заходи проходили за рахунок приватної ініціативи та громадських організацій, – прокоментував Іван Варченко.

За інформацією Департаменту культури і туризму Харківської облдержадміністрації, за останні п’ять місяців у регіоні вдалося зберегти темпи творчої активності театрально-концертних закладів, зокрема, за цей період у театрах міста вийшло вісім прем’єр. Триває робота з комп’ютеризації та підключення до мережі Інтернет сільських бібліотек області. У цьому році ще чотири бібліотеки модернізовано. Тож бібліотеки майже в кожному районі області вже підключені до Всесвітньої мережі.

Тетяна Лісна, матеріал з газети "Слобідський край" № 70-71 від 14.06.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта