Селище на Харківщині назвали на честь катувань цариці Катерини

08.02.2014 08:00 Культура
http://ursa-tm.ru/ http://ursa-tm.ru/

Одна з легенд про назву селища міського типу Пересічне пов'язане із тим, що цариця Катерина наказала нещадно секти жителів селища за непокору.

У цього селища міського типу назва проста тільки на перший погляд, адже існує п’ять версій її походження. Найбільш проста пов’язує її з рельєфом місцевості: він пересічений ярами, балками, байраками. Місцеві краєзнавці надають ще декілька. Згідно з легендами, саме тут місцеві жителі дали відсіч татарам, і багатьох з них посікли шаблями. Але відомо, що татарський набіг на Дергачівщину був у 1680 році, а назва Пересічна існує вже в 1650 році. Ще одна місцева легенда розповідає, що цариця Катерина наказала нещадно секти жителів селища за непокору – звідти й пішла назва, мовляв, тут усіх пересікли. Ця версія теж не відповідає дійсності: і Катерина Перша, і Катерина Друга правили тоді, коли поселення вже малу цю назву.

Цікаве припущення виказав краєзнавець Василь Твердохліб. Він стверджує, що засновники давньої Пересічної походили з південно-слов’янського племені улічів, головне місто яких мало назву Пересичень. Під тиском печенігів частина улічів переселилась на північ з Молдови і оселилася в наших місця. Автор стверджує, що бачив на власні очі речі того часу, знайдені в Пересічній. На згадку про минуле нове поселення уличі назвали старою назвою, яка збереглася до середини XVII ст., коли на цьому місці виникло нове поселення. Ще одна, найбільш ймовірна версія: коли у XVII ст. сюди прийшли переселенці з правобережжя Дніпра, вони просувалися відомим Муравським шляхом. Коли вони дійшли до річки Уди, звернули увагу на зручну місцевість. З одного боку, тут було багато риби, правий беріг був укритий болотами, зарослями очерету та верболозу, що забезпечувало захист. З іншого боку, саме тут була єдина зручна переправа, тобто перетнути річку можна було саме тут, що й породило назву «Пересічна».

Ірина Мнішек, матеріал з газети “Слобідський край” №16 від 5.02.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта