Сергій Жадан: “Хочете дороги – робіть фестивалі”

27.07.2017 14:50 Культура
Жадан, “Тартак” і Андрухович зберуть в Ізюмі кілька тисяч глядачів.

Літературно-музичний фестиваль “Дорога на Схід” в в Ізюмі і селі Іванівка 18-19 серпня може зібрати до 10 тис. глядачів, вважає організатор фестивалю, письменник Сергій Жадан. Про це він повідомив сьогодні на прес-конференції в Українському кризовому центрі.

“Дорога на Схід”, як ми жартуємо, це дорога, якої немає. Всі траси на Донбас у жахливому стані. Але от з того часу, як ми почали займатися фестивалем в Ізюмі, дорогу в той бік почали лагодити. Так що хочете добрі дороги – робіть фестивалі, – сміється письменник. – І місто міняється, люди міняються. Не всі, але багато хто. Якщо туди регулярно їздити, як ми це робимо, з нашим благодійним фондом, то бачиш ці зміни. І саме вони будуть вирішальними для долі країни. Тому на Схід треба їхати. Треба відкривати свою країну для себе”.

У фестивалю буде 4 сцени: театрально-музичне пре-паті на Фазенді “Виноград” в селі Іванівка 18 серпня і три сцени в самому Ізюмі, 19 серпня. Гратимуть «Тартак», «The Вйо», «Шана», «Жадан і собаки», “Муравський шлях”, різні гурти з Донеччини і Харківщини. Вірші читатимуть Юрій Андрухович, Дмитро Лазуткін, Люба Якимчук, Артем Полежака, Олексій Чупа. Докладну програму організатори обіцяють наступного тижня.

“Крім музики, театру й літератури, фестиваль подарує Ізюму мурал Джона Леннона – його створює на площі Джона Леннона група харківських художників, – говорить Марина Богун, представниця генерального партнера фестивалю, Раййфайзен Банку Аваль. – Буде круто, якщо традиція муралів на згадку про фестивалі приживеться і на Сході, і взагалі в Україні”.

Сергій Жадан переконаний, “Ізюм – страшно важливе місто. Якщо ви їдете на Схід, у воєнну зону, ви так чи інакше крізь нього їдете. Але це не просто ворота на Схід, не просто межа між Слобожанщиною і Донбасом, це місце фантастичної природної краси і важливої історичної спадщини. Крейдяні гори, кам’яні степові баби, козацька барокова церква… Ми стільки разів були з концертами на Донеччині та Луганщині, а в Ізюмі – ніколи. Це треба виправити”.

Довідка:

Перший фестиваль «Дорога на Схід» пройшов 25-27 березня 2016 року у Новопскові, Сватовому, Старобільську. У ньому взяли участь Сергій Жадан (ініціатор проекту), поети Артем Полежака та Дмитро Лазуткін, співачка Анжеліка Рудницька, автор і виконавець пісень Борис Севастьянов, групи «Собаки в космосі», «Оркестр Че», «П@п@ Карло», «Урбаністан», «Kozak System» та інші — всього понад 30 українських музикантів і літераторів.

Своєрідним продовженням фестивалю був культурний проект «Харків обрав Україну». Спочатку — у Львові та Івано-Франківську в червні 2016 року. А далі, 24-28 серпня 2016 року поети, художники, музиканти та журналісти вирушили до Маріуполя, Бахмута і Костянтинівки з виступами для цивільних і військових. У проекті брали участь «Жадан та собаки», «П@п@ Карло», Борис Севастьянов, поет Павло Макаренко, Анжеліка Рудницька, письменники Галина Крук, Любов Якимчук, Олексій Чупа.

Автор: Администратор сайта