Що треба знати, подорожуючи з дитячими колясками

12.06.2012 14:24 Культура
Чи можна возити дитячу коляску в багажу Чи можна возити дитячу коляску в багажу
Якщо ви батьки малолітньої дитини, то цей матеріал буде корисним саме для вас.

Адже, подорожуючи із малечею, необхідно заздалегідь подбати про перевезення дитячої коляски.

«Транспорт для малюків»: ручна поклажа чи ні?

Користуючись із дружиною та дитиною послугами Південної залізниці, а саме подорожуючи до родичів у вагонах другого класу в дизель-поїздах № 847/848 Харків – Суми – Ворожба та у зворотньому напрямку, ми зітнулися із ситуацією, коли провідники неоднозначно тлумачили норми «Правил перевезення пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти залізничним транспортом України». Деякі провідники наголошували на тому, що необхідно оформлювати окремий багажний квиток для перевезення дитячої коляски разом із малолітньою дитиною. Інші провідники запевняли, що в разі перевезення дитини в дитячій колясці багажних квитків оформлювати не потрібно. (Адже дозволяється перевозити при собі за рахунок норми ручної поклажі пасажира дитячі коляски.)

Для роз’яснення ситуації звернімо увагу на «Правила перевезення пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти залізничним транспортом України», затверджених Наказом Міністерства транспорту та зв’язку України 27.12.2006 № 1196, (далі – Правила). Так, розділом 15, пунктами 15.1., 15.5. Правил передбачено таке. До ручної поклажі належать предмети й речі незалежно від виду упакування, що легко переносяться і за своїми розмірами без труднощів розміщаються у вагонах на місцях, що призначені для розміщення ручної поклажі.

Кожний пасажир має право безплатно перевозити із собою у вагоні ручну поклажу вагою до 36 кг на повний, пільговий, дитячий, у тому числі безплатний, проїзний документ. Дозволяється перевозити при собі за рахунок норми ручної поклажі пасажира дитячі коляски в розібраному та впакованому стані (не більше однієї одиниці) та інші речі, які за своїми розмірами можуть бути розташовані у вагоні на місцях, призначених для ручної поклажі. Згідно із пунктом 6 Постанови КМУ від 19.03.1997 р. № 252  «Про Порядок обслуговування громадян залізничним транспортом» суб’єкти господарської діяльності, які займаються перевезенням і обслуговуванням пасажирів, повинні забезпечити можливість перевезення ручної поклажі пасажирів згідно з установленими нормами.

Офіційна відповідь Південної залізниці

Для того щоб бути впевненим у недвозначному тлумаченні правових норм, за офіційним коментарем автор цього матеріалу письмово звернувся до керівництва Південної залізниці із конкретним запитанням: «Чи потрібно для перевезення дитячої коляски разом із малолітньою 7‑місячною дитиною оформлювати окремий багажний квиток, чи діє норма п. 5.5. Правил, тобто, чи дозволяється перевозити дитячі коляски при собі за рахунок норми ручної поклажі пасажира?»

Стисло наведу зміст листа-відповіді від 02.04.2012 за підписом першого заступника начальника залізниці Віктора Кузьменка: «...Згідно з «Правилами перевезень пасажирів...», розділу 15, п. 15.5., «дозволяється перевозити при собі за рахунок норми ручної поклажі пасажира дитячі коляски, велосипеди в розібраному та впакованому стані (не більше одного) та інші речі, які за своїми розмірами можуть бути розташовані у вагоні на місцях, призначених для ручної поклажі».

Простіше кажучи, можемо дійти таких висновків. Якщо дитяча коляска, з якою подорожують залізницею матусі й татусі, технічно розкладається та практично вміщується на місцях, призначених для ручної поклажі, то можна сміливо купувати проїзний квиток, перевозити дитячу коляску без додаткової оплати. Якщо ж дитячу коляску відповідної моделі складно й недоцільно щоразу розкладати та знову складати, щоб розмістити на місцях, призначених для ручної поклажі, аби її не зіпсувати, варто заздалегідь, купуючи квитки на поїзди, одразу придбати й багажний квиток (приблизна вартість чотири гривні).

Леонід Гапєєв, матеріал з газети "Слобідський край" №68-69 від 09.06.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта