Сьогодні День святого Стефана

26.12.2013 06:30 Культура
http://blogs.germany.ru/ http://blogs.germany.ru/
26 грудня католицька церква відзначає День святого Стефана.

День святого Стефана святкується католицькою церквою в багатьох європейських країнах 26 грудня, на другий день після Різдва. Перший християнський мученик , архідиякон Стефан, був одним з семи апостолів , обраних апостолом Петром для допомоги бідним і проповіді християнства . Він прийняв мученицьку смерть ( Стефана забили камінням ) приблизно в 34 році нової ери. Відомо , що одним з його мучителів був Савл - згодом став апостолом Павлом , світочем і стовпом християнства.

Стефан був християнським первомучеником і постраждав за Христа у віці близько 30 років. Повний Духа Святого , святий Стефан з відвагою переконливо проповідував християнське вчення і перемагав юдейських книжників у суперечках . За це іудеї обмовили Стефана , нібито він вимовляє хули на Бога і на Мойсея . З таким звинуваченням святий Стефан постав перед синедріоном і первосвящеником. Він виголосив полум'яну промову, в якій виклав історію єврейського народу і сміливо викрив іудеїв в гоніннях пророків.

Під час промови святий Стефан раптом побачив небо та Ісуса Христа у славі . Він голосно проголосив про це. Тоді юдеї , затикаючи вуха , накинулися на нього , потягли його за місто і побивали камінням , а святий мученик молився за своїх убивць.

Вдалині , на піднесенні , стояла Матір Божа зі святим апостолом Іваном Богословом і ревно молилася за мученика. Перед смертю Стефан вимовив: « Господи Ісусе , прийми дух мій , Господи , не постав їм це під гріх».

Тіло святого первомученика Стефана , залишене на поживу звірам , таємно взяв відомий єврейський учитель Гамаліїл з сином своїм Авівом і віддав похованню в своєму маєтку . Згодом вони обидва увірували в Христа і прийняли святе Хрещення.

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта