Сьогодні День святої Варвари

04.12.2013 06:30 Культура
http://www.poltava.pl.ua/ http://www.poltava.pl.ua/
4 грудня в католицькому літургійному календарі відзначається День святої Варвари, з ім'ям якої пов'язана красива легенда.

Свята великомучениця Варвара була дочкою знатного язичника Діоскора. Вона жила з батьком в місті Іліополі Фінікійському в царювання Максиміана Галерія ( 305-311 ) . Дівчина рано втратила матір і була оточена прислугою , серед якої було чимало християн.

Коли Діоскор дізнався , що його улюблена дочка потайки від батька стала християнкою , гніву батька не було меж. Дівчина була зачинена в башті , прибудованої до його будинку. Всі спроби примусити Варвару відмовитися від християнської віри , знову поклоняючись язичницьким богам , були відкинуті.
Одного разу Діоскор в люті вихопив меч і хотів вдарити ним Варвару , але вона кинулася бігти. Діоскор став наздоганяти її , але дорогу Варварі перегородила гора . Тоді дівчина звернулася до Бога за допомогою. Гора розступилася , і вона увійшла в розколину , по якій вийшла на вершину гори. Там Варвара сховалася в печері (з тих пір свята Варвара вважається покровителькою гірників ) .

Однак , скеля не могла довго приховувати дівчину. Діоскор знайшов дочку за допомогою пастуха і жорстоко побив її . Закривши Варвару в невеликий темній кімнаті , він став морити її голодом і спрагою , щоб змусити відректися від християнської віри. Не добившись цього , він віддав свою дочку в руки правителя Мартіана , гонителя християн.

Мартіан довго намагався умовити святу Варвару поклонитися ідолам. Він обіцяв їй всякі земні блага , а потім , обачивши її непохитність , віддав на катування .

Бог покарав мучителів Варвари : Діоскор і Мартіан загинули від удару блискавки. У 6 столітті мощі святої великомучениці Варвари були перенесені до Константинополя.

В епоху середньовіччя великомучениця Варвара шанувалася як одна з 14 святих помічників господніх і як небесна посередниця « щасливої» смертної години .

Чимала кількість зображень цієї великомучениці можна побачити серед колекції Національної галереї середньовічного мистецтва в Анежському монастирі.

Відмітний знак образу святої Варвари - неодмінна присутність на зображеннях башти і гори.
Якщо пригадати давню російську історію , дочка візантійського імператора Олексія I Комніна (1081-1118) , княжна Варвара , одружуючись з російським князем Святополком Ізяславовичем ( у святому Хрещенні Михайлом ) , привезла з собою до Києва в 1108 році мощі святої великомучениці Варвари, де вони й нині спочивають у Володимирському соборі.

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта